'Bruyneel wil meewerken aan het onderzoek'

Bron © Belga
In het licht van de bekentenissen van Lance Armstrong wil de Koninklijke Belgische Wielrijdersbond (KBWB) Armstrongs voormalige ploegleider Johan Bruyneel zo snel mogelijk verhoren in de bondsgebouwen in Brussel. 'Hij heeft zich inmiddels bereid verklaard om mee te werken aan het onderzoek', verklaarde bondsprocureur Jaak Fransen vrijdag.

De wielerbond startte in 2010, na de beschuldigingen van Floyd Landis, al een onderzoek naar het doen en laten van de gecontesteerde ex-ploegleider. 'Maar toen ontkende hij iets met de zaak-Landis te maken te hebben. Eind vorig jaar ging de bal opnieuw aan het rollen met de publicatie van het ophefmakende USADA-rapport. We hebben Bruyneel toen uitgenodigd om langs te komen. Hij zei formeel bereid te zijn om mee te werken aan het onderzoek, maar hij vertoeft vaak in het buitenland en mede daardoor heeft de ondervraging nog niet kunnen plaatsvinden. We willen hem echter de kans geven om voor de onderzoekscommissie zijn versie van de feiten te geven en dus namen we enkele dagen geleden opnieuw contact op. We planden een ontmoeting in de nabije toekomst en we moeten dus nog even afwachten of hij effectief tot bekentenissen zal overgaan', verduidelijkte Fransen.

'In het kader van het onderzoek ben ik verplicht om het stilzwijgen te bewaren. Ik kan dus enkel zeggen dat we zullen kijken of hij inbreuken heeft begaan tegen onze eigen antidopingreglementering', besloot de bondsprocureur.

'Bruyneel schrijft boek'

Johan Bruyneel zou ondertussen bezig zijn aan een boek om zijn versie van de feiten weer te geven. Dat meldt onze eigen krant Het Nieuwsblad. Bruyneel zou 'alles in de juiste context willen plaatsen en het foute beeld dat van hem wordt opgehangen in het rapport van de USADA, de media en ex-renners zoals Tyler Hamilton en Floyd Landis.'

'Ik zet mijn strijd tegen het Amerikaanse anti-dopingagentschap USADA voort tot ik het gevoel heb dat ik een eerlijk proces zal krijgen, zonder vooroordelen', voegt Bruyneel daar aan toe in onze krant.

Door md
AANGERADEN