Topmannen van Apple, Intel en Google moeten voor rechter verschijnen

Bron © Belga

De CEO's van de Amerikaanse informaticabedrijven Apple en Intel, respectievelijk Tim Cook en Paul Otellini, en de voorzitter van de raad van bestuur van Google, Eric Schmidt, zullen voor de Amerikaanse rechter moeten verschijnen. Ze worden ervan verdacht illegale afspraken te hebben gemaakt over het personeelsbeleid.

De Californische rechter Lucy Koh heeft gevraagd om de drie topmannen te kunnen verhoren. Ze nam dat initiatief nadat er klachten werden ingediend tegen verschillende ondernemingen in Silicon Valley. De technologiebedrijven zouden met elkaar hebben afgesproken om geen personeelsleden bij elkaar weg te kapen, zo zeggen de advocaten van de klagers.

Volgens de aanklacht, die in 2011 werd ingediend, werden meerdere werknemers door die illegale afspraak benadeeld. Zo werden hun carrièreperspectieven en hun loonaspiraties gedwarsboomd.

Uit documenten van justitie blijkt dat Eric Schmidt op 21 februari zal worden ondervraagd. Het is nog niet duidelijk wanneer de twee andere topmannen zich moeten verantwoorden. Een proces is voorzien voor november.

Door oom