Johan Bruyneel wordt op 29 januari verhoord

Bron © Belga

Foto: Imago / REPORTERS

Het Bondsparket van de Koninklijke Belgische Wielrijdersbond KBWB verhoort Lance Armstrongs voormalige ploegleider Johan Bruyneel op dinsdag 29 januari om 14u in de bondsgebouwen in Brussel. Dat maakte de KBWB maandag bekend.

  De wielerbond startte in 2010, na de beschuldigingen van Floyd Landis, al een onderzoek naar het doen en laten van de gecontesteerde ex-ploegleider. Maar toen ontkende hij iets met de zaak te maken te hebben. Na het ophefmakende USADA-rapport werd Bruyneel opnieuw uitgenodigd, maar omwille van een verblijf in het buitenland en andere praktische redenen kon het beoogde verhoor toen niet plaatsvinden. Bruyneel verklaarde zich inmiddels wel bereid om mee te werken aan het onderzoek. De ex-ploegleider krijgt dus de kans om voor de onderzoekscommissie zijn versie van de feiten te geven. Daarna zal het Bondsparket beslissen welke stappen er verder dienen ondernomen te worden.

Ook voormalig Rabobank-teamarts Geert Leinders kreeg een uitnodiging voor een verhoor door de KBWB in de bus. Leinders mag op donderdag 24 januari om 14u zijn versie van de feiten komen geven. Daarna zal het Bondsparket zich beraden over eventuele verdere stappen.

Leinders is de voorbije maanden door anonieme getuigen, en zaterdag publiekelijk door de Nederlandse oud-wielrenner Danny Nelissen, genoemd als verstrekker van het verboden middel EPO. De KBWB bevestigde eerder al dat er een vooronderzoek was opgestart naar Leinders, die in oktober aan de deur werd gezet bij het Amerikaanse Team Sky toen de Rabobank-affaire uitbrak. Bij de inmiddels opgedoekte Nederlandse wielerformatie was hij tussen 1996 en 2009 aan de slag.

Door md
AANGERADEN