Michel Platini: 'Halve finales en finale graag in Turkije'

© Photo News

Als het van Michel Platini afhangt, worden de halve finales en de finale van het EK voetbal van 2020 in Turkije gespeeld. Dat heeft de voorzitter van de Europese Voetbalbond vrijdag laten weten. De Fransman deed dit na het Uitvoerend Comité van de UEFA, waarin meer details bekend raakten over het EK van 2020.

jfvt01

'Ik spreek alleen voor mezelf, maar als Turkije zich kandidaat stelt voor de halve finales en de finale, krijgt het mijn stem. Als Istanboel echter de Olympische Spelen van 2020 toegewezen krijgt, is het uitgesloten dat ook het EK in dat land gehouden wordt', aldus Platini. Voor de organisatie van de Spelen van 2020 ligt Istanboel in balans met Madrid en Tokio.

Voor 'het EK voor Europa' geldt een maximum van één speelstad per land. Twaalf steden krijgen drie groepswedstrijden en een achtste of kwartfinale toegewezen. Beide halve finales en de finale worden in hetzelfde stadion gespeeld. In dat stadion, dat plaats moet bieden aan minstens 70.000 toeschouwers, zullen geen groepswedstrijden worden gehouden.

Er is geen gastland dat rechtstreeks geplaatst is voor de eindronde en elk gastland speelt minstens twee thuiswedstrijden. Om het reizen te beperken, zal in de groepsfase gekozen worden voor verplaatsingen met een maximale duur van twee vlieguren.

Vrijdag bevestigde de UEFA ook de tien speelsteden voor het EK van 2016 in Frankrijk. Dat zijn Bordeaux, Lens, Lille, Lyon, Marseille, Nice, Parijs (Parc des Princes), Saint-Denis (Stade de France), Saint-Etienne en Toulouse. In de lente van 2014 wordt geloot voor de voorrondes.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten