Johan Bruyneel niet naar verhoor door wielerbond

Foto: Photo News

Johan Bruyneel, de voormalige ploegleider van Lance Armstrong, komt dinsdag niet naar de door de Koninklijke Belgische Wielrijdersbond KBWB geplande hoorzitting in de bondsgebouwen in Brussel. 'We wachten nu op de verklaring die hij hiervoor zal geven', zo meldde bondsprocureur Jaak Fransen maandag aan Belga.

De wielerbond startte in 2010, na de beschuldigingen van Floyd Landis, een onderzoek naar het doen en laten van de gecontesteerde ex-ploegleider. Maar toen ontkende hij iets met de zaak te maken te hebben. Na het ophefmakende USADA-rapport werd Bruyneel opnieuw uitgenodigd, maar omwille van een verblijf in het buitenland en andere praktische redenen kon het beoogde verhoor toen niet plaatsvinden.

Hij kreeg daarom een uitnodiging om morgen te komen voor dat verhoor maar Bruyneel heeft nu laten weten dat hij er niet zal zijn. 'De bondsprocureur zet het onderzoek verder en zal oordelen welke stappen verder dienen ondernomen te worden', laat de wielerbond in een mededeling weten.

'Johan Bruyneel heeft ons schriftelijk zijn afwezigheid laten weten. Er zal dinsdag dus geen hoorzitting plaatsvinden', zei bondsprocureur Jaak Fransen. 'We wachten nu op de verklaring die hij zal geven waarom hij niet op het verhoor aanwezig kan zijn. Dan pas evalueren we welke volgende stappen ondernomen zullen worden.'

'We hebben nu tweemaal tevergeefs geprobeerd om de heer Bruyneel te verhoren, een eerste keer na het USADA-rapport, en nu een tweede keer na de biecht van Lance Armstrong. Inhoudelijke uitspraken kan ik niet doen omwille van mogelijke procedurefouten.'

De Wielerbond wil Bruyneel verhoren over zijn aandeel in het dopingnetwerk rond Armstrong. Uit het veelbesproken rapport van het Amerikaanse antidopingagentschap USADA blijkt Bruyneel een spilfiguur te zijn in dat netwerk.

Door rvh
AANGERADEN