Gent is ‘slimste stad'

© landlopers.com

De technologiefederatie Agoria heeft de bestuursakkoorden van vijftien steden in België onder de loep genomen. Op papier hebben Gent, Mechelen en Genk de meeste aandacht voor de uitbouw van een ‘smart city', klinkt het.

jvt

Agoria ging voor 41 onderwerpen na of de nieuwe stadsbesturen ze in hun bestuursplannen opnamen. Het gaat dan ‘duurzame, slimme projecten' in domeinen als energie, gebouwen, mobiliteit, e-government, gezondheid, publieke ruimte, water- en afvalbeheer en moderne communicatienetwerken.

Gent bleek de primus. De stad wil tegen 2020 haar CO2-uitstoot met 20 procent terugdringen en is in haar bestuursakkoord erg gedetailleerd over de te nemen stappen, zegt de technologiefederatie in een mededeling.

Enkele van de punten die in Gent aan bod komen, zijn 100 procent groene stroom voor eigen gebouwen, energiezuinig openbaar vervoer, dynamische verkeersgeleiding, oplaadinfrastructuur voor elektrische voertuigen, woonzorgzones in de stad en moderne ICT-infrastructuur.

Mechelen en Genk komen op de tweede en derde plaats in de rangschikking van Agoria. Verder in de top tien staan achtereenvolgens Roeselare, Antwerpen, Brussel, Namen, Sint-Niklaas, Doornik en Bergen. Vorig jaar maakte de federatie voor de eerste keer een ranglijst op. Toen was Genk de ‘slimste stad' van België.

Agoria meent dat heel wat bestuursakkoorden lacunes bevatten. Zo vermeldt geen enkele stad het breedbandcommunicatienetwerk. Ook is volgens de federatie overleg met andere overheden nodig, bijvoorbeeld over dynamische verkeerslichten en -signalisatie op gewestwegen. Voorts is het afwachten ‘of de sterkte op papier ook zichtbaar wordt op het veld'.

Lees ook

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent