Anne Teresa de Keersmaeker krijgt eredoctoraat van UCL

© BELGA

De Université Catholique de Louvain (UCL) in Louvain-La-Neuve heeft maandag eredoctoraten uitgereikt aan choreografe Anne Teresa De Keersmaeker, de Britse muzikant en producer Brian Eno en de Franse architect Jean Nouvel.

kidr

De UCL koos dit jaar voor het thema kunst en wetenschappen en reikt de eredoctoraten uit aan drie artiesten die ‘ons brengen in de wereld van morgen, originaliteit creëren, grenzen herdefiniëren en nieuwe concepten uitvinden.'

Anne Teresa De Keersmaeker, die studeerde aan de school van Maurice Béjart in Brussel en aan de New York University of Art, is een van de grote namen in de wereld van de hedendaagse dans. Ze is de oprichtster van dansschool PARTS in Brussel en ligt aan de basis van een nieuwe dansstroming die steunt op minimalisme en discipline. Ze haalt haar inspiratie uit de wetenschap en de herinneringen.

Architect Jean Nouvel is wereldwijd bekend omwille van zijn torens, waarbij hij nieuwe vormen en volumes uitvindt en de wetten van de zwaartekracht tart. Hij is verplicht om zich voortdurend aan te passen aan nieuwe materialen en nieuwe uitdagingen, die verbonden zijn aan het klimaat.

Brian Eno is de vader van de ‘ambient music' en heeft gewerkt met artiesten als David Bowie, Genesis, U2 en Coldplay. Hij speelde tevens met Brian Ferry in de groep Roxy Music. Hij werkte ook mee aan de muziek van films als ‘Trainspotting' en is zelfs mee verantwoordelijk voor het opstartdeuntje van Windows 95. Hij stelt bovendien video-installaties tentoon en verkent het domein van de multimedia als een onderzoeker.

Aangeboden door onze partners

Lees ook