John Galliano wint eerste fase in rechtszaak tegen Dior

© PN

John Galliano haalde het in een eerste fase in de rechtszaak tegen zijn voormalig werkgever Dior. Galliano werd ontslagen nadat hij in februari werd aangehouden in Parijs omdat hij antisemitische beledigingen had geroepen naar een joods koppel.

tdm

De Britse ontwerper John Galliano daagt Dior voor de rechtbank. Galliano gaat hiermee officieel in tegen zijn ontslag na een mediarel over een filmpje waarop de ontwerper antisemitische verwijten naar het hoofd van een joods paar slingerde.

Toen hij maandag te horen kreeg dat hij de eerste ronde van de rechtszaak gewonnen had, stapte hij met een brede glimlach uit de rechtbank.

Context

Nadat Galliano eerst herkend werd in een filmpje waar hij antisemitische dronkenmansuitspraken uitte op een terras in Parijs, raakt eind februari 2012 ook nog bekend dat Galliano minstens twee keer slaags was geraakt met andere Parijse cafégangers.

In beide ruzies had hij zijn liefde voor Hitler uitgesproken. De internetfilmpjes van een dronken Galliano gingen de wereld rond. De mediarel barstte uit net voor de Parijse voorjaarsdefilés werden afgetrapt.

Afkickcentrum

Terwijl Galliano’s werkgever eerst de gemoederen trachtte te bedaren, werd de flamboyante ontwerper toch ontslagen. Een Franse rechtbank veroordeelde hem tot een boete van 6.000 euro. Galliano liet zich meteen opnemen in een afkickcentrum.

Begin dit jaar liet Galliano weten dat hij zijn comeback maakt in de modewereld. Hij zou tijdelijk aan de slag gaan voor Oscar de la Renta in New York.

Rechtzaak

De designer vecht zijn ontslag door Dior aan voor een rechtbank in Parijs, die zichzelf bevoegd verklaarde om een uitspraak te doen. De advocaat van John Galliano, Chantal Giraud-van Gaver, liet weten dat de rechtbank de argumenten tegen Galliano’s ontslag na een carriëre van vijftien jaar ernstig neemt.

De advocaat van Galliano beklemtoont dat Dior de ontwerper niet had mogen ontslaan, omdat Galliano onder invloed was van drank en drugs. Een verslaving wordt in Frankrijk als een ziekte gezien. De inhoudelijke behandeling van de rechtszaak wordt pas voorzien voor oktober 2013.

Loon

Tijdens de rechtszaak kwam ook het loon van Galliano ter sprake. De designer zou naar schatting 6 miljoen euro per jaar hebben verdiend. Dat bevestigt zijn advocaat.

Galliano verdiende een jaarlijks loon van 1 miljoen euro voor zijn functie bij Christian Dior Couture. Daarbovenop ontving hij 700.000 euro aan variabele vergoedingen, een kledingbudget van 30.000 euro en een verzorgingsvergoeding van 60.000 euro. Voor consultancy over campagnes en defilés, kreeg de ontwerper nog een afzonderlijk loon van Dior.

In beroep

Dior heeft 15 dagen de tijd om tegen de beslissing van de rechtbank in te gaan. Als ze dat doen, mogen we dit jaar nog een nieuwe rechtszaak verwachten.

Lees ook