Van Parys pleit voor tuchtrechtbanken voor procedurefouten

© bdw

Er zijn te weinig sancties tegen magistraten die procedurefouten maken. Dat zegt Tony Van Parys, de voorzitter van de Hoge Raad voor de Justitie, meldt de VRT. Hij pleit voor onafhankelijke rechtbanken om te oordelen over magistraten die procedurefouten begaan.

kld, jvt

De invoering van een onafhankelijke rechtbank is een mogelijkheid die eerder naar voren werd geschoven als onderdeel van de hervorming van het tuchtrecht voor magistraten. Ze moet ervoor zorgen dat magistraten niet door hun 'gelijken' worden beoordeeld.

Van Parys, die 1998 tot 1999 minister van Justitie was, verwacht dat daardoor waarschijnlijk korter op de bal kan worden gespeeld.

De tuchtrechtbank zou bevoegd zijn wanneer er ernstige tekortkomingen aan de uitoefening van het beroep worden vastgesteld, die een tuchtrechtelijke maatregel als gevolg kunnen hebben.

Aanleiding voor zijn uitspraken is de voorlopige vrijlating van de hoofdverdachte in de zaak-Priscilla. Het Hof van Cassatie besliste daartoe omdat een procedurefout was gebeurd. De ouders van de vermoorde Priscilla Sergeant reageerden geschokt.

De 14-jarige Sergeant uit Huizingen werd in juli 2012 dood teruggevonden in een veld in Dworp. Daarvoor werden tot dusver al drie verdachten aangehouden: hoofdverdachte Johan D.V. en twee minderjarige buurjongens.

Van Parys herinnert er ook aan dat de HRJ een tijd geleden een bevraging heeft georganiseerd bij de raadkamers en parketten om te komen tot een draaiboek voor magistraten met daarin de 'best practices' om procedurefouten te voorkomen.

Die bevraging kwam er na de vrijlating vanwege een procedurefout van een man die zijn ex-vriendin in het gezicht had geschoten. Bedoeling is dat binnenkort van start wordt gegaan met een rondetafel en voor de zomer af te ronden.

Lees ook

Nu in het nieuws