‘The Broken Circle Breakdown' wint tweede prijs in Berlijn

© the broken circle breakdown

Na de prijs voor beste Europese film, werd 'The Broken Circle Breakdown' van Felix Van Groeningen op het filmfestival van Berlijn ook bekroond met de Panorama Publieksprijs voor beste speelfilm. Dat meldt het Vlaams Audiovisueel Fonds.

jvt, edm

Een kleine 25.000 festivalbezoekers bracht hun stem uit voor de Panorama Publieksprijs en dat maakt dat het ook meteen de grootste festivaljury is. 'The Broken Circle Breakdown' behaalde daarbij de hoogste gemiddelde score, voor andere publiekslievelingen als 'Reaching For the Moon' (Brazilië), 'Inch'Allah' (Canada-Frankrijk) en Don Jon's 'Addiction' met onder andere Scarlett Johansson (VS).

Volgens het festival nam Felix van Groeningens vierde speelfilm vanaf het begin de leiderspositie in en won hij met een duidelijke voorsprong. Acteur Johan Heldenbergh en product Dirk Impens zullen zondagavond de prijs in ontvangst nemen. De Panorama Publieksprijs voor beste documentaire ging naar 'The Act of Killing', een Deense, Noorse en Britse co-productie.

Iraanse film favoriet voor Gouden Beer

Naast de Panorama Publieksprijzen maakten zaterdag ook twee onafhankelijke jury's de winnaars van hun prijzen bekend. De Chileense film 'Gloria', van Sebastián Lelio, wint de hoofdprijs van de oecumenische jury. De jury van evangelische en katholieke kerken noemde de prent een verfrissend en aanstekelijk pleidooi voor het feest van het leven.'Gloria', een tragikomedie, maakt ook deel uit van de competitie.

De mensenrechtenorganisatie Amnesty Internationaal reikte haar filmprijs, die 5.000 euro waard is, uit aan de Australische jeugdfilm 'The Rocket', van Kim Mordaunt. De film gaat over een kleine jongen in Laos. De jury liet zich 'betoveren door de magie en de vrolijkheid waarmee de film over een schijnbaar verloren wereld vertelt'.

Felix Van Groeningen is 'een echte regisseur'

Vrijdag werd al bekendgemaakt dat de Vlaamse film 'The Broken Circle Breakdown' werd bekroond als beste Europese film. Het Europa Cinemas Label voor Beste Europese Film wordt jaarlijks uitgereikt aan een film die in de niet-competitieve Panoramasectie van de Berlinale vertoond wordt.

In zijn rapport stelt de Europa Cinemas Jury dat Felix van Groeningen ‘een echte regisseur' is. ‘The Broken Circle Breakdown' kijkt op een ‘mooie en originele manier naar de relatie tussen een moeder en een vader met hun terminaal zieke kind'.

Muziek valt in de smaak

De jury hield vooral ‘van de fotografie, van de niet-lineaire verhaalstructuur en het feit dat de regisseur bij het behandelen van dit zware onderwerp een al te gemakkelijke emotionele manipulatie uit de weg gaat.'

‘De muziek van de bluegrassband van de ouders is niet alleen de soundtrack van de film, maar ook een bron van energie en hoop voor iedereen', klinkt het. ‘De duidelijke boodschap is dat we moeten investeren in wetenschappelijk onderzoek en niet mogen toelaten dat religie of politiek zich hier in moeien.'

Steun voor promotie

Europa Cinemas Network is een netwerk van 2.943 arthouseschermen in 629 steden in 68 landen in Europa, Azië en Latijns-Amerika. Door het winnen van het Europa Cinemas Label, kan ‘The Broken Circle Breakdown' straks rekenen op extra promotionele ondersteuning en incentives voor bij het netwerk aangesloten bioscopen.

Eerder vandaag werd ook al bekend dat de film internationaal al aan 27 landen is verkocht.

Aangeboden door onze partners

Lees ook