Eerste stuk voor nieuwe bib Waalse Krook gegoten

Gisteren startte de aannemer met de constructie van de bouwput.

Gent -

De ‘eerste steen' was er al een tijd, maar gisteren is de bouw van de nieuwe bibliotheek aan de Waalse Krook echt van start gegaan. De aannemer is begonnen met het gieten van de eerste wanden van de werfput, waar het ondergrondse gedeelte van de bib komt. In 2015 moet de bouw afgerond zijn.

Gisteren liet de aannemer op de werf aan de Waalse Krook de eerste sleuven trekken naast de Nederschelde. Die werden meteen vol beton gestort. Dit zijn de eerste wanden van de bouwput waarin de nieuwe stadsbibliotheek en het centrum voor nieuwe media zullen verrijzen.

Momenteel bevindt de werf zich nog volop in de saneringsfase. Eind maart moeten de betonwerken voor de werfput volledig klaar zijn, waarna kan worden begonnen met het uitgraven van die werfput. Het nieuwe gebouw telt twee ondergrondse verdiepingen.

Boten

Vanaf april kan de grond worden afgevoerd. Dat zal voor 90 procent langs het water verlopen. Voorheen stond op de site een oude gasfabriek, waarbij gas uit steenkool werd onttrokken. Dat proces heeft de grond vervuild. Ovam, de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij, staat in voor de sanering van de grond.

Aannemer Denys verwacht iets van een 270 scheepsladingen grond te moeten vervoeren.

Najaar

Pas wanneer de sanering volledig is afgerond, kan de volgende fase ingaan. In het najaar worden de fundamenten van de nieuwe bibliotheek gegoten. Nog in het najaar kan vermoedelijk ook de ruwbouw van start gaan. De overheidsopdracht hiervoor wordt binnenkort uitgeschreven. Indien deze timing kan worden gerespecteerd, moet het eerste deel van de ruwbouw ergens rond de jaarwisseling boven de grond komen piepen.

Het is de bedoeling om de nieuwe bibliotheek in 2015 klaar te hebben. Die maakt deel uit van een groter geheel, met daarin ook een centrum voor nieuwe media. Ook het voormalige Wintercircus aan de Lammerstraat krijgt een toekomst in dit project. Daarin is in een kleine concertzaal voorzien en in ruimte voor multimediabedrijven en het Vlaams Instituut voor de Archivering en Ontsluiting van het Audiovisueel Erfgoed (Viaa).

De realisatie van de Waalse Krook - zonder het Wintercircus - staat gebudgetteerd op 118 miljoen euro.

Door Johan Dillen
AANGERADEN