Oppositie schiet met scherp op Vlaams toekomstproject VIA

© Kris Peeters (archieffoto) BELGA

Vlaanderen in Actie is een opgewarmd lijk dat begint te stinken. Dat zei Groen-fractieleidster Elisabeth Meuleman over het toekomstproject van de Vlaamse regering. Minister-president Kris Peeters pareert de kritiek.

Voor wie afging op het aantal lege stoelen kon het debat in het Vlaams Parlement over de toekomst van Vlaanderen in Actie op weinig belangstelling rekenen van de parlementsleden. Minister-president Kris Peeters kreeg er vragen over de plannen om zijn project een nieuwe impuls te geven.

De aanwezige oppositieleden verweten de Vlaamse regering telkens een ‘goednieuwsshow' te brengen rond VIA.

Groen-fractieleidster Elisabeth Meuleman klonk het scherpst: ‘VIA oogt mooi, maar werkt niet. U moet het niet nog eens opwarmen. VIA is een opgewarmd lijk dat begint te stinken'. Zulke woorden konden voor CD&V-parlementslid Eric Van Rompuy niet door de beugel.

Maar ook volgens de andere oppositiepartijen zijn de resultaten van het ‘paradepaardje van de Vlaamse regering' voorlopig mager en ontbreekt het aan een duidelijke focus.

'Vlaanderen vierde in ranglijst Europese topregio's'

Kris Peeters is het daar niet mee eens en zegt dat Vlaanderen op koers zit om tegen 2020 tot de vijf beste regio's van Europa te behoren. Daarbij herhaalde hij de noodzaak van een langetermijnplan en benadrukte dat VIA ‘onverkort wordt voortgezet'.

Peeters voelt zich ook gesterkt door nieuwe cijfers van Eurostat (tot 2009) over het bbp per inwoner. Daar staat Vlaanderen (met 29.895 euro) op een vierde plaats in de ranglijst met 15 topregio's. Enkel West-Nederland, Baskenland en Beieren scoren beter. ‘Maar dat is geen reden voor zelfgenoegzaamheid. We zullen het werk met nog meer panache moeten voortzetten'.

De minister-president kreeg in zijn verdediging de steun van meerderheidspartijen CD&V, SP.A en N-VA. Zo riep CD&V-fractieleider Koen Van den Heuvel op om te stoppen met het 'doemdenken'.

Ook volgens N-VA-fractieleider Matthias Diependaele is het niet allemaal kommer en kwel. Anderzijds geeft Diependaele wel toe dat nog veel werk op de plank ligt en dat het misschien niet slecht zou zijn om meer focus aan te brengen in het VIA-plan.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten