“Plaats Antwerps parket onder curatele”

Bron © Belga
Brussel -

Oppositiepartij Groen vraagt dat minister van Jusititie Annemie Turtelboom (Open Vld) crisismaatregelen treft om de werking van het parket van Antwerpen te verzekeren. Volgens Kamerlid Stefaan Van Hecke loopt de “open oorlog” bij het parket compleet uit de hand.

Het Antwerpse parket-generaal voert een onderzoek naar een tussenkomst van de Antwerpse procureur Herman Dams in het dossier Jonathan Jacob, de man die omkwam in een politiecel in Mortsel. Woensdag raakte ook bekend dat procureur-generaal Liégeois ook drie strafonderzoeken start tegen substituut Van Calster, die onderzoeken naar diamantfraude leidde.

“Het parket wordt helemaal afgeleid van zijn hoofdtaak: misdaaddossiers behandelen. De minister moet crisismaatregelen nemen en het Antwerpse parket onder curatele plaatsen. De betrokkenen zetten best zelf een stap opzij. Dit is in het belang van de werking van en het vertrouwen in Justitie”, zegt Van Hecke.

“Zowel het dossier van de dood van Jonathan Jacobs als het dossier van de diamantfraude moeten alvast worden weggetrokken uit Antwerpen. Deze dossiers kunnen niet meer op een geloofwaardige manier worden onderzocht en afgerond”.

Groen wil ook dat de Hoge Raad van Justitie een grondige audit over het parket in Antwerpen vragen.

Door bvb
AANGERADEN