De 5 meest voorkomende oorzaken van een miskraam

© zappybaby

Een miskraam zorgt er vaak voor dat je (samen met je partner) door een zware periode moet. Maar wist je dat 1 à 2 op 10 zwangerschappen voortijdig worden afgebroken? Wij zetten de 5 voornaamste redenen voor een miskraam op een rijtje.

zappybaby

1. Afwijkende chromosomen

Ongeveer 60% van alle miskramen wordt veroorzaakt door chromosomen van de man en de vrouw die niet matchen met elkaar. Dit resulteert in een embryo met afwijkende chromosomen waardoor de zwangerschap vaak vroegtijdig afgebroken wordt.

2. PCOS

Een oorzaak die aan een stille opmars bezig is. Vrouwen met PCOS hebben vaak te veel mannelijke hormonen waardoor hun hele cyclus in de war geschopt wordt. Het innemen van aangepaste medicatie kan de kans op een miskraam wel verkleinen in dit geval.

3. Een misvorming aan de baarmoeder

Sommige dames hebben een baarmoeder met een vorm die de embryo niet toelaat zich in te nestelen of voldoende voedsel op te nemen om te overleven. 10% van de miskramen komt uit deze oorzaak voort. Heel vaak wordt dit probleem pas opgemerkt nadat je al één of meerdere miskramen achter de rug hebt.

4. Bacteriële infectie

Bepaalde bacteriële infecties kunnen serieuze problemen veroorzaken wanneer je zwanger bent. Deze infecties zijn makkelijk te behandelen met antibiotica, maar dan dienen jij en je partner eerst onderzocht te worden of jullie drager zijn van de infectie. De infecties zorgen ervoor dat de embryo zich niet naar behoren kan ontwikkelen waardoor een miskraam volgt.

5. Een foute levensstijl

We weten allemaal dat roken en drinken tijdens de zwangerschap geen goed idee is. Soms kan een 'foute' levensstijl zelfs lijden tot een miskraam. Zo komt nicotine in de bloedbaan van je ongeboren kindje terecht en kunnen meer dan twee glazen alcohol per dag ook schadelijk zijn voor je embryo.

Bron: Zappybaby.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten