Patrick Janssens neemt cityLaboprijs 2013 in ontvangst

© DBA

In het gebouw van theatergezelschap en ontmoetingsplaats Tutti Fratelli in Antwerpen heeft Patrick Janssens vrijdagavond de cityLaboprijs 2013 ontvangen. Het was zowat Janssens' eerste publieke optreden sinds zijn afscheid als Antwerps burgemeester. Janssens werd door de jury geprezen voor zijn visie op stedelijkheid en stadsontwikkeling, evenals zijn communicatiebeleid gedurende bijna tien jaar burgemeesterschap.

jta

CityLabo is een ‘stadslaboratorium', een soort denktank, binnen Antwerpen Averechts, een organisator van rondleidingen door stadswijken. Dat Janssens door een dergelijke organisatie bekroond werd, deed hem zichtbaar veel plezier.

‘Ik ben hier vooral blij mee omdat het om een bottom-up prijs gaat, eentje van onderuit. In alle eerlijkheid was dat zelden het eerste woord dat naar boven kwam wanneer men mij als burgemeester omschreef', gaf hij aan.

CityLabo wilde van de bekroning naar eigen zeggen geen politiek statement maken. De keuze voor Janssens werd enkel ingegeven door zijn verdiensten op het vlak van het promoten van stedelijkheid bij een brede bevolkingsgroep, klinkt het. ‘Hij heeft, met liefde voor de stad, de angst voor de stad weten terug te dringen', aldus het juryverslag.

Janssens legde tijdens zijn dankwoord nog even uit wat het concept ‘stad' voor hem betekent. ‘We kampen met de eeuwige contradictie dat de stad tegelijk massaal veel mensen aantrekt, maar uiteindelijk ook velen weer afstoot', zei hij. ‘Een stad is eigenlijk gewoon een relatief kleine plek waarop vele, verschillende mensen samenleven. Dat maakt het heel erg belangrijk hoe je als overheid met die beperkte ruimte omgaat.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten