Chastel wil begrotingsteugels niet vieren

© Photo News

Federaal minister van Begroting Olivier Chastel (MR) wil niet dat de regering het begrotingstekort hoger laat uitvallen dan voorzien. De Franstalige socialisten van de PS staan open voor een versoepeling van de begrotingsdoelstellingen, maar daar wil Chastel niet van weten.

jta

De regering start deze week met de begrotingscontrole. Door de tegenvallende economische groei zal de regering extra moeten besparen om de oorspronkelijke doelstelling, een tekort van 2,15% van het bbp, te halen. Minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) verwacht dat er iets meer dan twee miljard euro gevonden zal moeten worden.

Een rapport van het monitoringcomité, een groep topambtenaren die de begrotingstoestand opvolgt, wordt de komende dagen verwacht. Dat rapport moet duidelijk maken hoe groot de inspanning zal moeten zijn.

De PS-top liet al meermaals verstaan de begrotingsteugels wat te willen vieren. De Franse regering laat het tekort in deze crisistijden immers ook oplopen. De liberaal Chastel wil daarvan niet weten, zei hij maandagmorgen op de Franstalige radiozender Bel-RTL.

‘Voor 2013 is het doel van 2,15% nog te belangrijk', zei Chastel. Anders dan Frankrijk kampt ons land immers met een staatsschuld die 100% van het bbp bedraagt.

Chastel wil structurele maatregelen

Chastel pleit voor structurele besparingsmaatregelen. De justitiehervorming of een Benelux-samenwerking inzake diplomatieke posten zijn goede maatregelen, maar zullen lang niet volstaan. De regering zal haar creativiteit moeten tonen, zei Chastel.

MR-vicepremier Didier Reynders zei afgelopen weekend dat ook de deelstaten een inspanning zullen moeten doen. Vlaams minister van Begroting Philippe Muyters (N-VA) blijft erbij dat voor de Vlaamse regering een begroting in evenwicht volstaat. Ook de Vlaamse regering zal enkele honderden miljoen euro extra moeten besparen om dat evenwicht te kunnen houden, zei hij maandag op de VRT-radio. ‘We proberen dat te doen zonder de economie te schaden.'

Reynders wil dat de deelstaten betalen voor een aantal zogenaamde usurperende bevoegdheden. Dat zijn door de federale overheid gefinancierde deelstaatbevoegdheden, zoals de ontwikkelingshulp door de universiteiten. Muyters zegt dat de Vlaamse overheid niet van plan is de engagementen die de federale overheid daarover heeft genomen zomaar over te nemen.

Over een grotere pensioenbijdrage voor de deelstaatambtenaren wil Muyters wel praten. Daarvoor is zelfs geld voorzien in de begroting', zegt hij. Wel wil de N-VA-minister dat de Vlaamse regering dan beloond kan worden als ze de pensioenleeftijd van de eigen ambtenaren omhoog krijgt.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten