Warren Buffett tuimelt uit top drie rijkste mensen

© AP

De Mexicaanse telecomtycoon Carlos Slim (Telmex) is nog steeds de rijkste man ter wereld, gevolgd door Microsoft-oprichter Bill Gates. De Spanjaard Amancio Ortega, medeoprichter van modebedrijf Inditex (Zara), knikkerde de Amerikaanse superbelegger Warren Buffett (Berkshire Hathaway) voor het eerst sinds 2000 uit de top drie.

jta

De 73-jarige Slim (Telmex) zag zijn vermogen afgelopen jaar naar schatting met 4 miljard dollar groeien tot 73 miljard dollar, ondanks de tot nu toe onfortuinlijke investering van zijn bedrijf América Móvil in het Nederlandse KPN, waarna het aandeel meer dan de helft van zijn waarde verloor.

Ortega verwees Buffett dus naar plaats vier. “Warren had een goed jaar, maar Amancio Ortega had een nog beter jaar”, aldus redacteur Randall Lane van Forbes. De oprichter van het bedrijf achter de populaire modeketen Zara zag zijn vermogen groeien met 19,5 miljard dollar, de grootste stijging onder de miljardairs, tot 57 miljard dollar. Buffet heeft een geschat fortuin van 53,5 miljard dollar. Larry Ellison van het Amerikaanse softwarebedrijf Oracle sluit de top vijf af.

Twee Belgen en een Franse bijna-Belg in lijst

De Fransman Bernard Arnault van luxeconcern LVMH staat met een vermogen van 29 miljard dollar (inclusief familie) op de tiende plaats. Arnault wacht nog steeds op het verdict van de naturalisatiecommissie van de Kamer om Belg te worden.

Op die manier hoopt Arnault de Franse fiscus te ontlopen. De commissie beschikt intussen over twee negatieve adviezen (parket en Vreemdelingenzaken) en één positief advies (Staatsveiligheid). Dit weekend raakte bekend dat het parket zijn eerste negatief advies bevestigde.

De Waalse miljardair Albert Frère (GBL) blijft de rijkste Belg. Met een vermogen van 3,7 miljard dollar staat hij op de 363ste plaats in de lijst. De andere Belg in de lijst is Patokh Chodiev (plaats 704 met 2,1 miljard dollar). In 1997 verwierf de zakenman van Oezbeekse origine de Belgische nationaliteit. Hij verwierf zijn fortuin in de grondstoffenindustrie.

Recordaantal miljardairs

In totaal is er dit jaar volgens Forbes een recordaantal van 1.426 miljardairs, met een gemiddeld vermogen van 3,8 miljard dollar. “Het is een goed jaar om miljardair te zijn. De wereldwijde markten gaan omhoog en dat duwt steeds meer mensen over de drempel”, aldus Lane.

Aangeraden
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt