België in verzet tegen EU-pensioenregels

Minister van Pensioenen Alexander De Croo (Open VLD) Foto: BELGA

België keert zich tegen de regels die de Europees commissaris Michel Barnier uitwerkte voor de pensioenfondsen. Het sluit zich daarmee aan bij Nederland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Ierland die zich eerder al tegenstanders toonden. Dat melden de internationale vaktijdschriften IPE (Investment & Pensions) en Professional Pensions die de Belgische pensioenminister Alexander De Croo hierover hoorden.

IORP-II, dat is de codenaam voor de nieuwe regels die de EU-commissaris wil opleggen aan de pensioenfondsen. Ze lopen parallel met de Basel-III normen die zijn opgelegd aan de banken, na de bankencrisis en de Solvency II normen die zijn opgelegd aan de verzekeringsmaatschappijen.

Die houden in dat de banken en verzekeringsmaatschappijen zich beter moeten indekken tegen risico’s als ze kredieten verstrekken. Als gevolg van die – nodige – verstrengingen, draait de economie stroever. De Belgische tweedepijlerpensioenfondsen kunnen op verantwoorde wijze een deel van het economische gebeuren verlevendigen, maar worden onnodig in een nog strenger keurslijf gevat, bevestigt Alexander De Croo (Open VLD).

Hij is voor betere regels voor de pensioenfondsen maar niet zo streng als degene die nu overwogen worden. Als ze ook nog gedwongen worden hun beleggingen in aandelen van de hand te doen, zakt ook die markt in, zegt Alexander De Croo. Ook het rendement van de Pensioenfondsen zal dan dalen.

Door g.teg
AANGERADEN