'Niet alleen morele, maar ook politieke grenzen overschreden'

Bron © Belga

Foto: BELGA

BRUSSEL -

Week na week komen er nieuwe bezwarende elementen naar boven in het dossier van ACW en Belfius. 'Het is schrijnend vast te stellen dat het ACV zich meer bekommerde om de eigen financiële middelen dan om het spaargeld van de Arco-coöperanten', zegt N-VA-kamerlid Peter Dedecker.

De Morgen schrijft dat Arco na de val van Dexia zelf de waarborgregeling voor haar coöperanten uitwerkte, de Koninklijke Besluiten schreef en die naar het kabinet van toenmalig premier Yves Leterme verstuurde.

Dat de Arco-groep zelf de pen vasthield van het KB en dat bezorgde aan Leterme, bewijst volgens de N-VA dat er in dit dossier 'niet alleen morele, maar ook politieke grenzen zijn overschreden'. 'De reactie van het ACV is ontgoochelend. In plaats van volle transparantie te bieden, wordt afgezwakt wat zwart op wit op papier staat. De vaststelling dat men niet beseft hoe groot de normvervaging in dit dossier is, toont de morele crisis aan', zegt Dedecker.

Dedecker is verbijsterd.'In dit dossier heeft steeds het vermoeden van politieke inmenging en belangenvermenging bestaan. Nu hebben we de bewijzen op papier. Als het ACV zelf haar eigen wetten mag schrijven, dan wordt het stilaan duidelijk hoe men in dit land fundamenteel oneerlijk kan zijn op een legale manier.'

Volgens ACV-voorzitter Marc Leemans werden er in september 2011, bij het uitwerken van de waarborgregeling, inderdaad brieven uitgewisseld tussen Arco en de federale regering. 'Maar het is de ministerraad die finaal de beslissing neemt en het Koninklijk Besluit opstelt.'

De waarborgregeling geldt volgens Leemans alleen voor de kleine coöperanten. 'De organisaties die in Arco participeerden, hebben collectief afstand gedaan.' Volgens Leemans bedraagt het gecumuleerde verlies voor het ACV in totaal 100 miljoen euro.

Door bvb
AANGERADEN