Vanvelthoven pleit voor oprichting onafhankelijke onderzoeksraad voor veiligheid

Bron © Belga

Foto: BELGA

BRUSSEL -

Burgemeester van Lommel Peter Vanvelthoven (sp.a) pleit in De Zondag voor de oprichting van een onafhankelijke onderzoeksinstantie die moet optreden na rampen. Vanvelthoven wil lessen trekken uit de busramp in Sierre.

“Het is tijd om lessen te trekken uit wat er in de nasleep allemaal gebeurd is. Grosso modo is alles goed verlopen, maar bepaalde zaken moeten in de toekomst beter aangepakt worden”, aldus Vanvelthoven. Hij zegt dat hij “bijzonder laat” geïnformeerd werd. Ook de manier waarop de pers met de ramp is omgegaan, moet volgens hem geëvalueerd worden.

“Alle instanties die op een of andere manier bij het busongeluk betrokken waren, zouden moeten geëvalueerd worden. Misschien doen ze dat allemaal wel intern, maar na een ramp van dergelijke omvang moet er ook een globaal onafhankelijk onderzoek gevoerd worden. (...) Ik pleit voor de oprichting van een onafhankelijke onderzoeksinstantie voor grote rampen en incidenten zoals het busongeluk in Sierre, de treinramp in Buizingen of de gasexplosie in Ghislenghien (Gellingen). Die moet ervoor zorgen dat we echt lessen kunnen trekken uit de fouten die gemaakt worden”, aldus Vanvelthoven, die erop wijst dat het niet de bedoeling van zo'n raad is om schuldigen aan te duiden.

In het interview laat Vanvelthoven weten dat hij de ambitie heeft om na volgend jaar weer een rol te spelen in de nationale politiek. “De lijsten zijn nog niet gemaakt, maar ik veronderstel dat zij (Ingrid Lieten) de Vlaamse lijst zal trekken en ik de federale. Dat lijkt me toch logisch in Limburg.”

Door bvb
AANGERADEN
Meest recent