De Leeuw niet opgezet met uitspraken De Crem

Bron © Belga

ABVV-topman Rudy De Leeuw. Foto: afp

BRUSSEL -

ABVV-topman Rudy De Leeuw is onaangenaam verrast door de uitspraken van CD&V-vicepremier Pieter De Crem over de gelijkschakeling van het arbeiders- en bediendestatuut. In het nieuws op VTM bestempelde De Crem die gelijkschakeling als ‘onmogelijk voor de concurrentiekracht van onze bedrijven en onze economie'.

‘Ik betreur de uitspraken van De Crem. Ze zijn ook een breuk met zijn voorganger. Dit is misschien geen standpunt van de regering, maar het is wel een soort schot voor de boeg, net op een moment dat we binnen de werkgroep over het statuut onderhandelen. Het Grondwettelijk Hof is nochtans duidelijk. De discriminaties van de arbeiders, met name rond de opzegtermijnen en de carensdag, moeten weggewerkt worden', aldus De Leeuw.

Volgens de ABVV-topman overdrijft De Crem ook met zijn verwijzing naar de mogelijke economische impact van een gelijkschakeling.

‘Vaak worden de opzegtermijnen gewoon gepresteerd door de werknemer. Wat is dan het probleem voor de werkgever? Het is pas bij verbreking door de werkgever dat er sprake is van economisch verlies. Dat is net het probleem. We moeten ervoor zorgen dat we mensen beter kunnen beschermen tegen afdankingen', aldus De Leeuw.

Door jta
AANGERADEN
Meest recent