Lieten wil btw op schenkingen voeding aan voedselbanken schrappen

Vlaams minister van Armoedebestrijding Ingrid Lieten (SP.A) steunt het voorstel van PS en CDH om de btw op etenswaren die warenhuizen schenken aan de Belgische voedselbanken af te schaffen. Ze drong hier vorig jaar al op aan bij de federale minister van Financiën, maar kreeg nog geen antwoord.

rdc

Als warenhuizen vandaag voedsel wegschenken naar landen buiten de Europese Unie betalen ze geen btw. Binnen de EU moeten ze wel btw betalen. ‘Begrijpe wie begrijpen kan', vindt Lieten. ‘Dit moet dringend geregeld worden, zodat de samenwerkingsprojecten tussen warenhuizen en voedselorganisaties die overal in Vlaanderen navolging vinden niet gehypothekeerd worden.'

Vorig jaar lanceerde de minister een pilootproject rond de verdeling van voedseloverschotten uit warenhuizen in Sint-Truiden. Daarop werkte Lieten een draaiboek uit om gelijkaardige projecten in heel Vlaanderen te laten plaatsvinden. Zo lopen er nu ook projecten in Brussel en Aalst.

Lieten vroeg vorig jaar al aan toenmalig minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) om de btw op voedselschenkingen te schrappen, maar kreeg tot vandaag geen antwoord.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten