EU-Commissie bekijkt distributiecontracten Apple

Bron © Belga

Foto: AFP

De Europese Commissie bekijkt de distributiecontracten die Apple met Europese telecombedrijven heeft gesloten over de iPhone en de iPad. Dat heeft de Commissie vrijdag bevestigd. Er is vooralsnog echter geen klacht ingediend tegen het Amerikaanse bedrijf.

De woordvoerder van eurocommissaris voor Concurrentie Joaquin Almunia bevestigde vrijdag dat de Europese mededingingsautoriteiten van spelers op de markt informatie hebben ontvangen over de distributiepraktijken van Apple.

De krant The New York Times meldde donderdag dat een groep van mobiele telefoonoperatoren de Commissie contracten met Apple heeft doorgespeeld. Daaruit zou blijken dat Apple ‘ongewoon strikte' voorwaarden oplegt, die andere fabrikanten van smartphones in een nadelige concurrentiepositie duwt.

De zegsman wees erop dat de markt voor smartphones en tablets ‘zeer dynamisch en innovatief' is. ‘Het stijgende marktaandeel van Samsung en het succes van het Android-systeem van Google zijn goede redenen om aan te nemen dat de concurrentie op de markten solide is.'

Hij beklemtoonde niettemin dat de Commissie zal optreden indien ze anticoncurrentieel gedrag ten nadele van de consument op het spoor zou komen.

Een woordvoerder van Apple beklemtoonde dat de contracten van de Amerikaanse multinational steevast de wetgeving respecteren, ook in de Europese Unie.

Door jta
AANGERADEN
Meest recent