Tot drie jaar cel gevorderd voor 'happy slapping'

Bron © Belga
MORTSEL / EDEGEM / NIEL - De Antwerpse strafrechter heeft zich vrijdag gebogen over een brutaal geval van 'happy slapping', waarbij Berten V. (30) uit Edegem zwaar werd toegetakeld door een groep Polen op een tram in Antwerpen. Het openbaar ministerie vorderde voor aanstoker Marcin D. (23) uit Niel drie jaar cel.

 

Berten V. had op 7 oktober kort na middernacht tram 15 in Mortsel genomen. Hij maakte even een praatje met drie allochtone jongens die hij aan de halte had leren kennen. 'Was dat de reden voor de latere aanval of het feit dat hij er wat anders uitziet? Wie zal het zeggen', pleitte John Maes namens het slachtoffer.

Feit is wel dat Marcin D. hem opmerkte en meteen zijn kompanen begon te bellen, die in club DoReMi op de Turnhoutsebaan zaten. Toen de tram het premetrostation Diamant binnenreed, stonden ze klaar. Marcin D. wenkte en terwijl een van hen de deuren openhield, sloten de anderen V. in.

'Op de camerabeelden van De Lijn is duidelijk te zien hoe ze hem een voor een zware slagen en stampen op het hoofd geven. Daarna stappen ze uitgelaten terug af, zwaaien ze nog eens naar het bloedende slachtoffer en steken ze hun vuisten in de lucht terwijl ze slogans scanderen', stelde procureur Maarten Sobrie.

V. liep een hersenschudding, gebroken neus, afgebroken voortand en een blijvend oogletsel op. Hij was 72 dagen tijdelijk arbeidsongeschikt en vordert een voorlopige schadevergoeding van 3.500 euro.

De beklaagden konden kort nadien worden opgepakt. Marcin D. verklaarde dat hij eerder op de avond door vier Marokkanen was aangevallen. Hij dacht verkeerdelijk dat V. één van hen was en had daarom zijn vrienden opgetrommeld. Een uitleg die volgens het openbaar ministerie kant noch wal raakt.

Even werd gedacht dat er racistische motieven in het spel waren, omdat één van de beklaagden een sticker van een Poolse supportersclub in het metrostation had gekleefd die bekendstaat om haar fanatieke, extreemrechtse sympathieën, maar dat vermoeden kon niet worden hardgemaakt.

Naast Marcin D. staan nog tien anderen mee terecht. Voor de vijf die mee sloegen, werd achttien maanden cel gevorderd en voor drie beklaagden die geen geweld hadden gebruikt, twaalf maanden. De zaak wordt op 28 maart voortgezet voor de twee overige beklaagden, die nog niet verhoord werden door de politie.

 

Door jvh
AANGERADEN