Sint-Baafs verdwijnt vijf jaar in de steigers

De kathedraal zal de komende jaren helemaal opgaan in de witte stellingzeilen, maar blijft toegankelijk voor het publiek. Foto: fvv

GENT -

Wie deze week langs de Sint-Baafskathedraal passeert, kijkt best nog eens rustig omhoog. Gisteren is de bouw begonnen van de 89 meter hoge muur van stellingen die de toren voor de komende vijf jaar zal inpakken. Het duizend jaar oude monument krijgt een grondige facelift.

De vijf jaar durende restauratie van de Sint-Baafskathedraal staat al enkele maanden figuurlijk in de steigers. Een discussie over de witte hekken die de werf afsluiten, zorgde nog even voor vertraging.

Maar gisteren is de restauratie voorgoed begonnen. Aan het hoofdportaal, de grote ingang voor het publiek, bouwden arbeiders gisterenochtend de eerste stellingen op.

Gigantisch

De stellingen zijn het eerste stukje van een gigantische constructie van 140 ton stellingen, zeilen en werfliften. Die moet restauratie-firma Artes Woudenberg toelaten het Gentse monument van top tot teen schoon te maken.

Het gaat om een gigantisch karwei. ‘Het plaatsen van de stellingen alleen duurt tussen de twee en drie maanden. Ze worden vanaf de grond helemaal tot bovenaan de kathedraal opgebouwd en voorzien van zeilen, veiligheidsnetten en liften', zegt Jan De Moor, directeur van Artes Woudenberg.

De kathedraal gaat de komende jaren volledig op in witte, onbedrukte stellingzeilen. ‘De stellingen worden ingepakt in stofwerende, winddoorlatende zeilen om het stof niet overal heen te laten waaien. Enkel de torentjes helemaal bovenaan blijven zichtbaar. Daar kunnen geen doeken hangen omdat de wind er enorm speelt.'

De stellingen moeten er tegen juni staan, zodat de restauratie deze zomer kan beginnen.

Facelift

De meer dan duizend jaar oude kathedraal krijgt een grondige facelift. ‘De voegen worden uitgekapt en opnieuw gevuld en de gevel krijgt een reiniging met zand en water. Loszittende stenen worden weggehaald en vervangen en het beeldhouwwerk aan de kathedraal krijgt een volledige restauratie', zegt De Moor.

Omdat er van boven naar beneden gewerkt wordt kan het bovenste gedeelte van de kathedraal na 1,5 jaar al opnieuw uit de steigers. De werken aan het middenste en laagste stuk duren elk nog eens 1,5 jaar.

In 2018 zoude kathedraal opnieuw uit de steigers moeten komen. ‘Het verschil zal niet enorm zijn. Alles wordt in ere hersteld. En een goeie restauratie mag niet te veel opvallen. Maar eens de vervuiling verdwenen is zal de toren toch serieus blinken', zegt De Moor.

De slechtvalken die al enkele jaren op de toren nesten, zullen ook moeten verhuizen. Maar zodra het kan, over een goed anderhalf jaar, krijgt hun nestkast er opnieuw een plaats.

Door bert staes
AANGERADEN