Drie uitleveringsverzoeken na schoppartij Eindhoven ingetrokken

Bron © Belga

Foto: *

Het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) heeft het uitleveringsverzoek voor drie van de vijf verdachten van de geruchtmakende mishandeling in Eindhoven ingetrokken. De reden is dat het drietal geen actieve bijdrage heeft geleverd aan de mishandeling. Het OM in Den Bosch heeft dat maandag bekendgemaakt.

Omdat een beslissing over de uitlevering veel langer duurde dan verwacht en gehoopt, zijn Nederlandse agenten voor het verhoor van de verdachten naar België gegaan, aldus een woordvoerster maandag in een toelichting. Door de uitkomst van de verhoren is definitief duidelijk geworden dat drie van de vijf verdachten geen actieve bijdrage hebben geleverd en is uitlevering niet meer nodig, staat in een verklaring. 'Ze blijven echter wel verdachten.'

Een woordvoerster legde uit dat er nog geen beslissing is genomen of de drie worden vervolgd en of ze dan in Nederland of in België voor de rechter worden gebracht.

Advocaat Tim Smet van een van de drie jongeren is opgelucht. 'Het OM in Nederland volgt nu eindelijk onze stelling dat er onderscheid moet worden gemaakt tussen de mensen die geslagen en geschopt hebben en mensen die toeschouwer waren.' Hij verwacht dat zijn cliënt nog wel in Nederland zal worden berecht.

Beelden van de mishandeling veroorzaakten in januari veel verontwaardiging en een heksenjacht op de daders. Drie verdachten meldden zich bij de Nederlandse politie en werden aangehouden. Vijf verdachten meldden zich bij de Belgische politie. Zij werden niet aangehouden en mochten vrijwel meteen weer naar huis.

Het hof in Antwerpen behandelt dinsdag het beroep van de twee overige verdachten tegen hun uitlevering.
 

Door jvh
AANGERADEN
Meest recent