Jaar cel gevorderd voor aanstoker rellen in Borgerhout

Bron © Belga
Borgerhout -

Het Openbaar Ministerie heeft één jaar cel en 300 euro boete gevorderd voor Hicham C. (31). De man, die lid was van het intussen ontbonden Sharia4Belgium, zou hebben aangezet tot de rellen in Borgerhout van afgelopen september. De beklaagde liet verstek gaan op zijn proces.

Op 15 september troepten op de Drink in Borgerhout enkele honderden allochtone jongeren samen om te betogen tegen de anti-islamfilm ‘Innocence of Muslims'. Er was tot de niet-toegelaten manifestatie opgeroepen via sms en Facebook. De politie was aanwezig en herkende leden van Sharia4Belgium.

Hicham C., die na de aanhouding van Fouad Belkacem een prominentere rol kreeg, sprak de menigte toe en gebruikte volgens de procureur opruiende en discriminerende taal. Zo noemde hij niet-moslims ‘de afstammelingen van varkens en apen tegen wie ten strijde moest worden getrokken'.

230 aanhoudingen

De gemoederen raakten danig verhit en toen een harde kern naar de Turnhoutsebaan wilde trekken, greep de politie in. De agenten werden bekogeld met voorwerpen en er werden vernielingen aangericht. De politie verrichtte 230 bestuurlijke aanhoudingen en vier dagen later werd ook Hicham C. opgepakt.

Hij verklaarde dat hij alleen maar koranverzen had geciteerd en ontkende dat hij daarmee had aangezet tot de rellen. Het Openbaar Ministerie verwees echter naar een filmpje dat twee dagen voor de manifestatie circuleerde en waarin hij acties had aangekondigd, maar volgens Hicham C. was dat puur toeval.

Vonnis op 26 april.

Door mtm
AANGERADEN
Meest recent