Recordwinst voor verzekeraar Ethias

© Ethias

Verzekeraar Ethias heeft in 2012 een winst van 180 miljoen euro behaald, het hoogste bedrag ooit en meer dan de beoogde 170 miljoen euro uit het herstructureringsplan ‘Visa voor de Toekomst'. Vorig jaar leed Ethias nog een nettoverlies van 25 miljoen euro. De afboeking van de Griekse obligaties (-345 miljoen euro) woog toen zwaar op het resultaat.

jta

Ook in 2012 waren er weer minwaarden op het Griekse risico (-33 miljoen euro) en werd het volledige Dexia-belang verkocht, eveneens met verlies. Maar operationeel kende Ethias een sterk jaar. De premie-inkomsten stegen licht (+0,85 procent) tot 2,4 miljard euro. Als de levensverzekeringen (Ethias First) die de onderneming van Europa moet afbouwen buiten beschouwing worden gelaten, steeg het incasso zelfs met 5,58 procent.

Ethias zegt vrijdag dat het 140 miljoen euro winst gaat gebruiken voor het versterken van zijn eigen vermogen. De resterende 40 miljoen euro zal worden doorgestort aan Vitrufin, de holding boven de verzekeraar. Dat geld zal worden gebruikt om een obligatielening aan de verschillende overheden af te betalen.

Vitrufin kocht in 2011 alle Dexia-aandelen van Ethias over, maar moest hiervoor geld ophalen op de markt. Dat gebeurde via een obligatie-uitgifte. Vitrufin heeft intussen alle Dexia-aandelen verkocht.

In verband met de First-portefeuille zegt Ethias-topman Bernard Thiry vrijdag aan enkele media dat hij er niet in zal slagen om dit jaar de volledige portefeuille van de hand te doen, zoals Europa vraagt. Ethias moet nog 6 miljard euro afstoten of op nul brengen, maar door de lage marktrente is niemand geïnteresseerd. ‘We gaan vragen om meer tijd te krijgen', klinkt het vrijdag.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten