België gaat bitter koude Pasen tegemoet

© BELGA

Wie zondag op familiebezoek gaat, kan zich maar beter warm aankleden, want ook op Pasen zal het bitter koud zijn. Zo'n vijf graden verwacht weervrouw Sabine Hagedoren. Dat is ongeveer zes graden kouder dan we gewoon zijn in deze tijd van het jaar.

kco

‘Pasen is een hele variabele feestdag als je kijkt naar het weer', zegt Hagedoren. ‘Dat is zo, omdat die dag altijd gevierd wordt op de eerste zondag na de eerste volle maan van de lente, wat overeenkomt met een dag tussen 22 maart en 25 april.' De feestdag valt dit jaar heel vroeg op het jaar en Hagedoren waarschuwt dat het heel koud zal zijn. In de Ardennen zullen de maxima rond 1 graad liggen. In Vlaanderen kan de temperatuur stijgen tot 6 graden.

Het is mogelijk dat er de volgende dagen 's morgens een dun laagje sneeuw ligt. 's Nachts vriest het namelijk nog en als er dan neerslag valt, blijft die liggen. ‘In de loop van de dag zou die sneeuw weer smelten, omdat de temperaturen dan boven het vriespunt liggen.' De laatste keer dat België te maken kreeg met een witte Pasen was in 2008. ‘Toen lag er in het weerstation van Ukkel zo'n 10 cm sneeuw. In de Hoge Venen zelfs 45 cm. Daarbij mogen we wel niet uit het oog verliezen dat Pasen toen nog vroeger viel, op 24 maart.'

Aangeboden door onze partners