Herman De Croo 45 jaar parlementair

© BELGA

Het is zondag exact 45 jaar geleden dat Herman De Croo (Open VLD) de eed aflegde als Kamerlid. Het langst zetelende parlementslid ooit is hij nog niet -daarvoor zou hij er nog een goeie 11 jaar bij moeten doen- maar De Croo denkt niet dat iemand het deze eeuw nog langer zal uitzingen in het halfrond dan hij. ‘Ik werk nog even hard als 45 jaar geleden', zegt hij ook.

kld

De Croo, die dit jaar 76 wordt, heeft naar eigen zeggen ‘geen enkele ambitie' om ook de kaap van 50 jaar in het parlement te ronden. Maar als de partij het hem vraagt, gaat hij weer op de lijst staan. Ook benadrukt het Kamerlid dat hij nog steeds hard werkt. ‘Ik ga niet stoefen, maar ik ben bij de 25 actiefste Kamerleden', zegt hij. De Croo was 10 jaar minister en 8 jaar Kamervoorzitter.

Gevraagd naar belangrijke momenten in zijn carrière, haalt De Croo meteen een handvol herinneringen boven. Zijn jonge jaren als minister van Onderwijs en het Kamervoorzitterschap waren voor hem belangrijke periodes. Maar hij verwijst ook naar twee interpellaties in het halfrond. Tijdens de zogenaamde swap-affaire halfweg de jaren negentig bracht De Croo uit dat België gespeculeerd had, met faliekante gevolgen voor de schatkist. 'Ik heb Jean-Luc Dehaene zien weglopen uit de State of the Union', zegt De Croo daarover.

Ook de RTT-affaire van 1973 blijft hem bij. 'Zeven ministers hebben toen ontslag genomen.' De Croo brengt ook de grote spoorstaking van de jaren tachtig in herinnering. Toen reden er dagenlang geen treinen omdat De Croo als minister meer dan 200 haltes had afgeschaft. 'De treinen hebben toen leeg moeten rijden zodat de sporen niet zouden roesten.'

De Croo krijgt naar eigen zeggen veel felicitaties omdat hij 45 jaar in de Kamer zetelt. Hij benadrukt voorts dat hij na 45 jaar dezelfde wedde krijgt als iemand die nog maar 45 dagen zetelt. 'Ik kon al 25 jaar geleden op pensioen gegaan zijn. Ik ben dus al een kwarteeuw aan het betalen voor de anderen.' De Croo vindt het ook opvallend dat 65 van de 150 huidige Kamerleden nog niet geboren waren toen hij zijn intrede deed in het halfrond.

LEES OOK

Nu in het nieuws