Baggerproject Jan De Nul onder vuur wegens zware milieu-impact

Bron © Belga

Foto: jobat.be

De Belgische baggeraar Jan De Nul gaat in opdracht van Rusland de vaargeul uitbaggeren voor een nieuwe haven aan de Noordelijke IJszee. Volgens De Morgen vraagt De Nul dat de Belgische overheid borg staat, maar zou een goedkeuring lijnrecht ingaan tegen een resolutie van het federaal parlement.

Baggeraar De Nul laat weten dat de betrokken haven niets te maken heeft met lokaal gas of olie, maar uitsluitend een exporthaven wordt van LNG gas die afkomstig is uit een gebied 350 km verder ten zuiden in Siberië. De exporthaven zal ook niets met olie te maken hebben. LNG-havens en olie-export zijn sowieso twee activiteiten die nooit gecombineerd worden.

Opmerkelijk is wel dat de topman van De Nul, Jan-Piet De Nul, deze ochtend al doodsbedreigingen aan zijn adres kreeg, blijkbaar van personen die zeer bezorgd zijn over de mogelijke milieu-impact van het project.

De baggeraar diende vorige week een aanvraag in bij Delcredere, de overheidsdienst die projecten van Belgische bedrijven in het buitenland verzekert tegen commerciële en politieke risico's.

Een beslissing is er nog niet, schrijft De Morgen, maar ze roept wel vragen op omdat ze zou ingaan tegen een resolutie van het parlement uit 2011, die er kwam om het noordpoolgebied te beschermen. De krant citeert Greenpeace, dat oproept de verzekering te weigeren.

Jan De Nul betwist in de krant dat het meewerkt aan een project dat schadelijk is voor het milieu. ‘We werken niet in een omstreden milieugebied. We doen niet mee aan boringen die delicaat zijn voor het milieu. We houden ons netjes aan de normen', zegt woordvoerster Liesbeth Van der Biest.

Voor Greenpeace gaan die argumenten niet op. ‘De Nul behoort tot het kleine kransje van bedrijven dat in staat is om te opereren in het noordpoolgebied', zegt woordvoerder Joeri Thijs. ‘Zijn bijdrage in het realiseren van nieuwe projecten in dat kwetsbaar gebied, is niet te onderschatten.'

Door lbo, mtm
AANGERADEN