Strafrechtelijk onderzoek naar cyberaanval ING

Bron © Belga

Foto: BELGA

Het Nederlandse Openbaar Ministerie begint een strafrechtelijk onderzoek naar de cyberaanval die vrijdag vooral ING en het betalingssysteem iDeal trof. Het wordt uitgevoerd door het team High Tech Crime van de politie onder gezag van het landelijk parket. Zaterdag had de bank nog steeds met problemen te kampen.

Nederlandse ING-klanten konden vrijdagmiddag vanaf 01.15 uur niet meer internetbankieren. Ook de mobiele app van de bank deed het niet en het betalingssysteem iDeal lag er lange tijd uit.

Het ging om een DDoS-aanval, een zogenaamde denial-of-service-aanval waarbij tientallen of honderden - vaak gekaapte - computersystemen steeds informatie opvragen van een bepaalde server, met als doel om het systeem op de knieën te dwingen. Zo werden de website van ING en die van andere banken vrijdag bestookt met zo veel dataverkeer, dat ze daardoor nauwelijks meer bereikbaar waren.

ING kondigde zaterdag aan aangifte te gaan doen naar aanleiding van de aanval. In afwachting van die aangifte beginnen de Nederlandse politie en Openbaar Ministerie alvast met het onderzoek.

De aanval op ING stopte zaterdagmiddag. 'Het bestoken met data ging tot en met zaterdagochtend in meer of mindere mate door, maar is nu gestopt', zei de woordvoerder zaterdagmiddag.

'Eerst uitzoeken of aangifte wel kan'

Currence, het bedrijf achter iDeal, laat weten dat zo’n dertig procent van de ING-klanten zaterdag nog problemen ondervond met het online betalingssysteem. Currence kon nog niet zeggen of ze ook aangifte gaat doen. 'iDeal is gebaseerd op het internetbankieren van de banken die het aanbieden. We moeten eerst uitzoeken of aangifte wel kan', liet een woordvoerster weten.

Sinds de problemen woensdag in Nederland begonnen, is er dagelijks intensief contact geweest tussen de banken en de ministeries van Financiën en Veiligheid en Justitie en De Nederlandsche Bank. 'De overheid blijft de komende dagen in nauw contact met de bancaire sector om adequaat en in gezamenlijkheid te kunnen reageren op de dreigingen in het digitale domein', aldus het het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC).

Het liet ook weten dat er geen directe relatie bestaat tussen de cyberaanval op de computersystemen van ING en soortgelijke aanvallen op Amerikaanse banken de afgelopen weken.

Door llo, edm
AANGERADEN
Meest recent