Chokri draait zelf op voor rampzalige editie Pukkelpop

Foto: Photo News

HASSELT - Pukkelpop maakte in 2011 liefst 259.896 euro verlies door de dramatische editie van het festival. Door een storm kwamen vijf mensen er om het leven en moest het festival na nog niet eens een dag stilgelegd worden. ‘Ik neem dat verlies volledig op mij', zegt organisator Chokri Mahassine.

Een prachtige editie leek het te gaan worden in 2011. Kleppers als Eminem, Foo Fighters, The Streets, The Offspring en dEUS zouden er optreden en de eerste namiddag verliep zonnig en uitzonderlijk warm. Maar toen sloeg het noodlot toe: een zelden geziene storm brak los boven het festivalterrein in Kiewit. In amper een kwartier kwamen vijf mensen om het leven, stortten enkele festivaltenten en -standen in en liep de festivalweide onder water. Na nog niets eens een dag werd het festival afgelast.

De bvba ‘Qué Pasa?' van organisator Chokri Mahassine boekte door die rampzalige editie een verlies van 259.896 euro. Dat blijkt uit de jaarrekening. Toch zal het verlies geen gevolg hebben voor het festival. ‘Ik neem alles op mij en factureer niets', zegt Chokri in Het Laatste Nieuws.

‘Hoewel ik een heel jaar kosten heb gemaakt om onder andere groepen te gaan bekijken en te boeken, heb ik de organiserende vzw The Factory van Pukkelpop niets aangerekend. Dat hoort zo, vind ik. We staan voor een paar moeilijke jaren, maar de negatieve cijfers voor mijn vennootschap hebben geen gevolgen voor het festival.'

Ook ‘Play More Music', de bvba van financieel directeur Christiane Sluyter, maakte een verlies van zo'n 26.000 euro.

Veel kritiek

Na de rampzalige Pukkelpop-editie kwam de hele Pukkelpop-organisatie nogmaals in het oog van de storm terecht. Heel wat festivalbezoekers eisten het geld van hun ticket terug omdat ze geen volledig festival konden beleven. Als reactie op de massa aanvragen, kondigden Chokri en co aan dat de tickets vergoed zouden worden in de vorm van drankbonnetjes, verspreid over drie jaar. Concreet komt het er op neer dat elke Pukkelpop-ganger voor het festival zijn drankbonnen kan opeisen.

Kritiek kwam er ook toen bleek dat Qué Pasa? eind 2011 een dividend van ruim 880.000 euro uitbetaalde. 'Dat was eenmalig en bovendien de eerste keer sinds 1996 dat we een dividend uitbetaald hebben', reageerde Chokri daarop.

Door gjs
Meest recent