‘Apple en Yahoo willen nauwer samenwerken'

Bron © Belga

Foto: REUTERS

De Amerikaanse technologiebedrijven Apple en Yahoo bespreken een samenwerking, waarbij de diensten van Yahoo een prominentere rol krijgen op de iPhone en de iPad van Apple. Die laatste wil minder afhankelijk worden van Google.

Dat meldden verschillende Amerikaanse media woensdag. Topvrouw Marissa Mayer van Yahoo heeft eerder al aangegeven dat de onderneming een sterkere rol moet spelen op mobiele apparaten. Ze noemde dat zelfs een topprioriteit. Naar verluidt spreken de twee nu over een grotere rol in het leveren van nieuws en sport aan Apple, door actiever samen te werken op het vlak van software. Een concrete deal zou nog niet rond zijn, maar de twee bespreken een nauwere samenwerking.

Yahoo, dat ooit tot de pioniers van het internet behoorde maar de laatste jaren de sterk toegenomen concurrentie niet meer kan bijbenen, levert al data voor de weer- en aandelenapplicaties van Apple. Ook is de sportinformatie van Yahoo geïntegreerd in de stemherkenningsdienst Siri. Wat Yahoo precies voor Apple zou kunnen betekenen, is niet meteen duidelijk.

Maar dat Apple minder afhankelijk wil worden van Google, mag duidelijk zijn. Met de laatste versie van zijn mobiele besturingssysteem iOS maakte Apple een eind aan de samenwerking met Google door de Maps-applicatie overboord te gooien en in te ruilen voor een eigen kaartendienst. Ook de YouTube-app staat niet meer standaard op nieuwe iPhones en iPads.

Google levert niet alleen diensten, maar is met zijn besturingssysteem Android ook een directe concurrent van de iPhone-maker. Voor Yahoo geldt dat niet, wat het tot een geschikte partner voor Apple maakt. Marissa Mayer, die tot haar overstap naar Yahoo vorig jaar mee aan het hoofd van Google stond, is al een tijdje op zoek naar partners voor de webdiensten van Yahoo.

Door ast
AANGERADEN