Tom Lanoye genomineerd voor Europese literatuurprijs

© Photo News

Tom Lanoye is genomineerd voor de Prix Jean Monnet de Littérature Européenne. Deze prijs, die uitgereikt wordt door de Conseil Générale de la Charente, bekroont sinds 1995 een Europees auteur voor een werk dat werd geschreven of vertaald in het Frans. De jury bestaat uit schrijvers, critici en journalisten. Dat meldt het management van Lanoye woensdag.

gjs

Lanoye is de enige genomineerde Belg. Onder de andere genomineerden bevinden zich onder meer Julian Barnes en Amin Maalouf. Eerdere winnaars zijn onder andere Hans Magnus Enzensberger, Claudio Magris, Pierre Mertens en Harry Mulisch.

Lanoye werd genomineerd voor 'Les Boîtes en Carton', de Franstalige versie van 'Kartonnen Dozen'. Dat boek schreef hij in 1991, maar werd pas onlangs in Parijs gepubliceerd door Editions de la Différence, in een vertaling van Alain van Crugten. Hij is ook de vertaler van 'Het verdriet van België' ('Le Chagrin des Belges') van Hugo Claus. Alain van Crugten is ook verantwoordelijk voor de recente vertalingen van Lanoye: van 'Sprakeloos' ('La Langue de ma Mère') tot 'Bloed & Rozen' ('Sang & Roses'). Editions de la Différence wil gaandeweg het hele oeuvre van Lanoye uitgeven in het Frans.

De laureaat van de Prix Jean Monnet wordt begin oktober bekendgemaakt. De prijs zelf wordt op 23 november uitgereikt tijdens een plechtigheid in Cognac.

Aangeboden door onze partners

Lees ook