Artsen vrijgesproken voor dood van gedetineerde

Bron © Belga

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft donderdag twee gevangenisartsen vrijgesproken voor hun vermeende rol bij de dood van een Nepalese gedetineerde, vier jaar geleden in de gevangenis in de Antwerpse Begijnenstraat. Het openbaar ministerie had opschorting van straf gevorderd omdat de twee te kort zouden zijn geschoten bij de behandeling van de man. De artsen hebben steeds volgehouden dat hen niets te verwijten viel.

Eind februari 2009 vertoonde gedetineerde Rajindra T. psychotisch gedrag. Hij kreeg daarom medicatie in het ziekenhuis, maar mocht daar van de gevangenisartsen niet blijven omwille van logistieke problemen. Terug in de gevangenis werd de man in een isolatiecel geplaatst om hem tegen zichzelf te beschermen en kreeg hij valium toegediend toen hij zijn medicatie weigerde. Zijn toestand werd om het kwartier gecontroleerd. Toch werd hij wat later dood aangetroffen in zijn cel.

Rajindra stierf klaarblijkelijk aan de gevolgen van een ‘geëxciteerd delirium' na een psychose. Het rapport van de wetsdokter stelde dat de gevangenisartsen die hem niet lieten opnemen in de fout gingen, omdat ze medische overwegingen ondergeschikt maakten aan praktische. De strafrechter sprak hen daar donderdag echter van vrij, omdat ze niet hadden kunnen vermoeden dat het niet laten opnemen zou resulteren in de dood van het slachtoffer en omdat er medisch en psychiatrisch personeel beschikbaar was in de gevangenis.

Ook het toedienen van valium aan de gedetineerde was volgens de wetsdokter niet de correcte behandeling, maar de rechtbank oordeelde dat dat niet bewezen kon worden.

Door gjs
AANGERADEN