Rechtbank Hasselt buigt zich in 2014 over trafiek 15 miljoen xtc-pillen naar Australië

© VCB

De correctionele rechtbank van Hasselt zal zich in februari volgend jaar buigen over de mogelijke betrokkenheid van drie mannen bij een trafiek van 15 miljoen xtc-pillen vanuit Napels (Italië) naar de haven van Melbourne (Australië). Twee mannen van 39 en 46 jaar uit Maasmechelen zijn vrijdag samen met hun raadsmannen (Walter Van Steenbrugge en Roger Vanhoyland, en Sven Mary en Mathieu Oosterbosch) voor de Hasseltse rechters verschenen, die de zaak tot 3 februari 2014 uitstelden.

jvh

De verdediging wierp heel wat procedurekwesties op. Het federale parket krijgt nu de tijd om eventueel stukken bij het dossier te voegen, waarna de verdediging nog standpunt mag innemen.

In juni 2007 werden in het Australische Melbourne in een schip dat vanuit Napels kwam, 15 miljoen xtc-pillen of 4,4 ton xtc in drieduizend blikken tomaten ontdekt. De drugs hadden een waarde van 260 miljoen euro. In 2008 werd in Australië een vracht van 150 kilo cocaïne ontdekt.

De federale gerechtelijke politie van Hasselt pakte in augustus 2008 de twee Maasmechelaren en een derde man op, die vrijdag niet opdaagde op het proces in Hasselt.

De verdediging wil vooral de legaliteit nagaan van bepaalde stukken, zoals de rechtshulpverzoeken van Australië en België en bepaalde onderzoeken in Australië en Nederland, die momenteel niet in het dossier zitten.

Het kopstuk in Australië, met roots in het Italiaanse Calabrië, werd in mei 2012 veroordeeld tot levenslange opsluiting, waarvan hij dertig jaar zal moeten uitzitten. Een tweede spilfiguur kreeg 26 jaar cel, waarvan achttien jaar effectief. In Australië werd destijds gesproken van ‘s werelds grootste xtc-smokkel.

Voor het proces in Hasselt zijn 3, 4 en 5 februari 2014 uitgetrokken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten