Mieke Van Hecke: 'Radicaliserende jongeren aangeven geen taak van onderwijs'

© photo news

Mieke Van Hecke, directeur-generaal van het katholiek onderwijs, vindt niet dat het onderwijs radicaliserende jongeren moet aangeven bij de politie. Zo reageert ze op de lokale aanpak van radicale jongeren die in Syrië willen gaan strijden.

jvt

Gisteravond overlegden de burgemeesters Bart De Wever (Antwerpen, N-VA), Hans Bonte (Vilvoorde, SP.A) en Bart Somers (Mechelen, Open VLD) over hun deradicaliseringsbeleid tegenover moslimjongeren die naar Syrië willen trekken.

'Het enige dat werkt is via hun omgeving werken', stelde Bart De Wever, die daarbij ook een belangrijke rol voor het onderwijs ziet weggelegd. Hij vindt dat het onderwijs informatie moet doorspelen aan de overheid.

De topvrouw van het katholieke onderwijs Mieke Van Hecke benadrukt op Radio 1 alvast dat het geen taak van het onderwijs is om jongeren bij de politie aan te geven.

'Als ik moet begrijpen dat zij vragen dat wij jongeren gaan aangeven omdat we het vermoeden hebben dat ze contacten hebben met bepaalde groeperingen, dan schendt dit het vertrouwen tussen de jongeren en de school, en dat doen we niet.'

Volgens haar levert het onderwijs zijn bijdrage door jongeren op te voeden tot mensen die hun verantwoordelijkheid in de samenleving opnemen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten