Nyrstar koopt belang Glencore terug

Nyrstar heeft het belang van 7,79 procent dat grondstoffenhandelaar Glencore bezat, terug ingekocht. Dat meldt het bedrijf. Zo zal tegen het jaareinde een einde komen aan het afnamecontract van zinkmetaal uit de smelterijen van Balen/Overpelt, Auby en Budel.

Glencore moest zich ontdoen van zijn belang in de Belgische zinkproducent om tot de fusie met het mijnbouwbedrijf Xstrata, ter waarde van zo'n 27 miljard dollar te kunnen overgaan. De Chinese overheid gaf daartoe dinsdag zijn goedkeuring, nadat de aandeelhouders van beide bedrijven de fusie eind vorig jaar al goedkeurden. Eind november sprak ook de Europese Commissie zich al positief uit en eind januari van dit jaar gaf Zuid-Afrika groen licht.

Vandaag raakte ook nog bekend dat de huidige Ceo van Xstrata, Mick Davis, dan toch niet gedurende zes maanden de rol van Ceo van het gefusioneerde bedrijf zal opnemen. De nieuwe bedrijfsformatie zal geleid worden door Ivan Glasenberg, huidig Ceo van Glencore.

Financieel neutrale operatie

Glencore betaalt Nyrstar een beëindigingsvergoeding van 44,9 miljoen euro. Nyrstar neemt het belang van 7,79 procent van de grootaandeelhouder Glencore over en betaalt daarvoor 44,9 miljoen euro. Dat komt neer op 3,39 euro per aandeel, of 5 procent minder dan de slotkoers van maandagavond (3,57 euro). Het gaat dus om een financieel neutrale operatie voor beide bedrijven.

De deal bepaalt wel dat de afname van zogenaamd ‘commodityzink en -lood' uit de smelterijen van Nyrstar buiten de Europese Unie (Clarksville, Hobart en Port Pirie) voortgezet zal worden zoals voordien.

Nyrstar zal de verworven aandelen aanhouden als eigen aandelen en zal “mettertijd” uitkijken om de aandelen bij geschikte investeerders te plaatsen. (belga)

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten