Lieten ziet geen graten in dure ‘Villa Vanthilt'

© Kurt Desplenter

Vlaams minister van Media Ingrid Lieten ziet geen graten in de vergoeding die ‘Villa Vanthilt' deze zomer vraagt aan gemeenten die de studio willen ontvangen. Productiehuis DeMensen vraagt 35.000 euro per week voor de zomertalkshow op Eén. Verschillende gemeenten lieten al weten niet over dergelijke budgetten te beschikken in crisistijd.

bvb

‘Villa Vanthilt' wil deze zomer elke week verhuizen. Gemeenten die de studio willen ontvangen betalen 35.000 euro voor vijf uitzendingen, volgens de VRT een win-winsituatie omdat het gemeentebestuur de kans krijgt toeristische trekpleisters en andere troeven in beeld te brengen. Het bedrag ligt wel een stuk hoger dan wat steden de afgelopen jaren moesten betalen. Roeselare telde twee jaar geleden nog 100.000 euro neer voor vier weken.

In de bevoegde commissie van het Vlaams parlement botste de prijsstijging dinsdag op onbegrip, omdat de belastingbetaler twee maal zou moeten opdraaien voor de omroep. 'Het is ongehoord, schandalig zelfs, dat de VRT ondanks haar miljoenendotatie nog eens gaat aankloppen bij steden en gemeenten, dit is schaamteloos schooien bij de belastingbetaler', zei Bart Tommelein (Open VLD). Veli Yüksel (CD&V) had de indruk dat er 'paniekvoetbal'wordt gespeeld bij de openbare omroep. 'Er zou toch een vorm van gedragscode moeten komen', zei hij dinsdag.

Minister Ingrid Lieten ziet geen graten in de aanvullende financiering. 'De VRT heeft toelating om aanvullende financiering te zoeken, de jaarlijkse grens daarvoor ligt vast.' Lieten gaat de Vereniging van Steden en Gemeenten wel vragen een gentlemen's agreement op te stellen met de VRT om een eventuele concurrentiestrijd tussen gemeenten te vermijden.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten