‘Wolven geen oplossing voor teveel aan everzwijnen in Vlaanderen'

Bron © Belga

Vlaams Milieuminister Joke Schauvliege (CD&V) gelooft niet dat wolven in Vlaanderen nuttig kunnen zijn bij de bestrijding van de overpopulatie aan everzwijnen. ‘In het sterk versnipperde en verstedelijkte Vlaanderen is er onvoldoende plaats voor een voldoende grote populatie wolven', antwoordt ze op een vraag van parlementslid Chokri Mahassine (SP.A).

Schauvliege zou de eventuele terugkeer van de wolf in Vlaanderen vanuit puur ecologisch oogpunt toejuichen, maar ze kunnen volgens haar niet dienen om de toenemende aantallen everzwijnen enigszins onder controle te houden. ‘In het sterk verstedelijkte Vlaanderen zijn de mogelijkheden voor een natuurlijke populatie wolven [...] uiterst beperkt, zo niet onbestaande', aldus de minister. Ze voegt er aan toe dat mensen in principe weinig te vrezen hebben omdat het bange en zeer schuwe dieren zijn die zich het liefst ver van mensen houden.

In groep jagen wolven bij voorkeur op grotere hoefdieren. Bij een onderzoek naar het menu van Pools-Duitse wolven bleek dat ree ongeveer 50 procent van het menu uitmaakt, edelhert 30 procent en wild zwijn ongeveer 15 procent. Kleinere dieren beslaan slechts 5 procent van het menu. Wolven hebben dus wel degelijk ook everzwijn op het menu, maar het zijn in de praktijk hoofdzakelijk jonge en zwakke dieren.

Door rdc
AANGERADEN
Meest recent