‘Constructies ACW tarten alle verbeelding'

Bron © Belga

Peter Dedecker Foto: BELGA

“Dat het ACW niet vies is van fiscale optimalisatie, wisten we al. Maar dat ze er via DVV ook nog pioniers in blijken te zijn, tart alle verbeelding”. Zo reageert N-VA-Kamerlid Peter Dedecker, die eerder al de christelijke arbeidersbeweging onder vuur nam, op het bericht dat overheidsbank Belfius jarenlang constructies heeft opgezet via het fiscale paradijs Barbados en via Ierland.

Dedecker neemt “met stijgende verbazing” kennis van de nieuwe onthullingen. “Los van het feit dat een organisatie die steeds pleitte voor een rechtvaardige fiscaliteit, pionier blijkt te zijn in fiscale constructies in offshore belastingparadijzen, roepen vooral de mysterieuze commissies en vermoedelijke persoonlijke verrijking van enkele ACW-topfiguren vragen op”, zegt Dedecker. “Hoe heel die constructie kon onttrokken worden aan het intern en extern toezicht is echt schokkend. En dat deze fiscale spitstechnologie luttele dagen voor de nationalisatie gewoon werd verlengd, alsof er niets aan de hand was, is ronduit verontwaardigend”.

Het verhaal toont volgens hem nogmaals aan dat er volledige transparantie moet komen in de financiële rekeningen van Belfius en het vroegere Dexia en DVV, en de banden met het ACW. “De verschillende vormen van belangenvermenging die in dit dossier blijven opduiken, kan men niet langer negeren”, vindt Dedecker. Hij herhaalt zijn pleidooi voor een onderzoekscommissie. De oprichting daarvan werd voor de paasvakantie nog weggestemd in de plenaire Kamer.

Door bvb
AANGERADEN