Milquet niet opgezet met kritiek Demotte op GAS-boetes

© BELGA

Federaal minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet is niet opgezet met het kritisch advies van PS-kopstuk Rudy Demotte over de hervorming van de GAS-sancties. De minister-president van de Federatie Wallonië Brussel stuurde immers een kopie door van de erg kritische nota van de kinderrechtencommissaris, hoewel zijn partij de hervormingen binnen de federale regering wel steunt.

hrt

De Kamercommissie Binnenlandse Zaken buigt zich dezer dagen over de uitbreiding van het systeem van de gemeentelijke administratieve sancties. Er komen onder meer extra sancties en de minimumleeftijd gaat omlaag naar 14 jaar. De ingrepen zijn niet onbesproken, dus de commissie vroeg advies aan verschillende betrokken partijen.

Ook Demotte werd, als minister van Kinderrechten, om advies gevraagd. Hij besloot de nota van kinderrechtencommissaris Bernard De Vos door te sturen, maar die is erg kritisch. Ze bevat een hele reeks bedenkingen, waaronder de vraag of de GAS wel verzoenbaar zijn met het kinderrechtenverdrag.

Oppositiepartij Ecolo noemt de demarche van Demotte 'surrealistisch', maar op diens kabinet onderstreept men dat het geen aanval is op CDH-minister Milquet.

Niettemin is die laatste duidelijk ‘not amused'. Hoewel er pas volgende week over het wetsontwerp gestemd wordt, merkt ze woensdag in een persbericht al fijntjes op dat de tekst ‘door alle partijen van de meerderheid, waaronder de PS, is aangenomen' op de ministerraad.

De minister onderstreept ook dat ze uitvoerig advies inwon en ziet het niet als een verstrenging ‘tegen' maar ‘voor' jongeren, ‘waarvan het overgrote merendeel zelf slachtoffer is van kleine gewelddaden of overlast'. Het wetsontwerp bevat ook ‘tal van garanties' voor minderjarigen en is het wel degelijk in overeenstemming met het kinderrechtenverdrag, klinkt het.

De stemming van de tekst stond gepland voor woensdag, meer een hele reeks amendementen van Groen en Ecolo maakte die timing te krap. Vermoedelijk volgt het finale groen licht daardoor pas volgende week.

Ook de meerderheid voegde trouwens nog enkele amendementen toe. Zo halveert ze de termijn om vaststellingen op heterdaad door te spelen aan de sanctionerende ambtenaar of het parket tot een maand (tegenover 2 maanden als niet op heterdaad betrapt werd), is de definitie van recidive nog verfijnd en wordt een verplicht advies van de jeugdraad nodig wanneer gemeenten de GAS-sancties ook op minderjarigen willen toepassen, verduidelijkte CD&V-Kamerlid Bercy Slegers nog.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten