Tot 500 euro belastingvrij bijverdienen

Bron © Belga

Iedereen mag onbelast 500 euro per maand in de horeca bijverdienen. De werkgever betaalt daarop enkel een beperkte bijdrage, veel lager dan normaal. Dat is het wetvoorstel dat Open Vld-senatoren Nele Lijnen en Rik Daems hebben ingediend om de noodlijdende horecasector tegemoet te komen. Dat schrijven de Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg donderdag.

Helemaal nieuw is het voorstel niet. In 2010 suggereerde Daems al een gelijkaardig idee. Daems en Lijnen halen het voorstel opnieuw van onder het stof naar aanleiding van de discussie over de invoering van de elektronische kassa in de horeca.

De horeca vreest dat de invoering van die zogenaamde ‘zwarte doos', die fraude met inkomsten en werkuren onmogelijk moet maken, op 1 januari 2014 een sociaal en economisch bloedbad in de sector zal veroorzaken. En dat terwijl vandaag al jaarlijks zo'n tweeduizend horecazaken in ons land op de fles gaan.

Rik Daems en Nele Lijnen hebben daarom een wetsvoorstel uitgewerkt dat iedereen toelaat om maandelijks 500 euro per maand belastingvrij in de horeca bij te verdienen. “Het enige wat de werkgever moet doen, is een bevrijdende socialezekerheidsbijdrage van 25 procent betalen, in dit geval 125 euro”, legt Nele Lijnen uit.

De horeca-uitbater kan zo zijn personeelskosten betaalbaar houden en krijgt voor een groot stuk rechtszekerheid. De gelegenheidswerker kan hetzelfde bijverdienen als vandaag. Nu werken velen van hen in het zwart, omdat het voor de horecazaken anders niet betaalbaar is.

Volgens de indieners bestaat er bij de andere meerderheidspartijen een groot draagvlak voor het nieuwe wetsvoorstel.

Door bvb
AANGERADEN