Tobback: 'Vertrek van Janssens is verlies voor de politiek'

© Belga

Dat Patrick Janssens afscheid neemt van de politiek om een doctoraat te maken over stadsontwikkeling is volgens SP.A-voorzitter Bruno Tobback 'een logische en eerbare keuze', maar tegelijk noemt hij het vertrek van Janssens 'een verlies voor de politiek'.

bvb

Antwerps ex-burgemeester Patrick Janssens wil aan de London School of Economics (LSE) een doctoraat maken over stadsontwikkeling. De kans dat hij terugkeert naar de politiek noemt hij zelf klein.

Volgens SP.A-voorzitter Tobback is de keuze voor een doctoraat over stadsontwikkeling voor een stuk “logisch”. “Het sluit aan bij zijn werk van de voorbije tien jaar als burgemeester van Antwerpen”, aldus Tobback.

“Maar tegelijk is het natuurlijk ook een verlies voor de politiek.” Janssens liet ook uitschijnen dat hij niet zal terugkeren naar de politiek. Toch wil voorzitter Tobback zo’n terugkeer niet helemaal uitsluiten.

“Hij zegt dat hij nooit terugkeert naar het verleden. Maar er zijn bewijzen van het tegendeel. Zo is hij in het verleden begonnen aan een academische carrière en keert hij er nu naar terug”, aldus Tobback. “Maar ik begrijp wel best dat het na 10 jaar als burgemeester van Antwerpen niet iemands grootste passie is om parlementslid te worden.”

De keuze van Janssens mag dan geen al te grote verrassing zijn, in het licht van de grote verkiezingsslag van 2014 is het verlies van een figuur als Janssens (hij haalde in oktober 2012 bijna 50.000 voorkeurstemmen en in het verleden zelfs ruim 70.000) misschien wel een streep door de SP.A-rekening? “Dat zullen we in 2014 wel zien. We hebben in Antwerpen een ploeg van getalenteerde mensen die al volop bezig zijn het gat op te vullen”, aldus Tobback.

Anciaux: ‘Politiek kan input Janssens nog gebruiken'

Het feit dat oud-burgemeester Patrick Janssens afscheid neemt van de politiek om te doctoreren over stadsvernieuwing is voor SP.A-fractieleider in de Senaat Bert Anciaux niet zozeer een verlies, maar kan in tegendeel een meerwaarde zijn voor de politiek en de democratie. Zo verklaarde hij donderdagmiddag aan Belga.

Bert Anciaux zei dat hij de beslissing van zijn partijgenoot persoonlijk begrijpt. “Hij was altijd meer een bestuurder dan een politicus en was in Antwerpen in de eerste plaats bezig met het bestuur van de stad”, aldus Anciaux. Volgens hem ligt het politieke werk vanuit de oppositie Patrick Janssens niet. Hetzelfde geldt voor het parlementaire werk.

Het is voor Bert Anciaux dus niet abnormaal dat Janssens in de huidige omstandigheden kiest voor een academische carrière waarin hij een antwoord kan vinden op de vraag “hoe organiseer je een stad zoals Antwerpen?”. De senaatsfractieleider is ervan overtuigd dat Janssens hiermee een meerwaarde kan betekenen, zoals Frank Vandenbroucke, eveneens een oud-voorzitter van de Vlaamse socialisten, die intussen ook voor een academische carrière heeft gekozen. De politiek kan de input van beiden gebruiken in het maatschappelijk debat, vindt Bert Anciaux.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten