Moordenaar van Friese Marianne Vaatstra krijgt 18 jaar cel

Bron © Belga

De Nederlander Jasper S. moet 18 jaar de cel in voor de moord op en de verkrachting van de Friese tiener Marianne Vaatstra. De rechtbank in Leeuwarden heeft hem die straf vrijdag opgelegd. Het Openbaar Ministerie (OM) had 3 weken geleden 20 jaar celstraf geëist.

De 16-jarige Marianne kwam op 1 mei 1999 nooit meer thuis na een avondje stappen. Ze werd dood gevonden in een weiland bij Veenklooster. De rechters vinden bewezen dat de 45-jarige Jasper S. Marianne midden in de nacht tegenkwam, haar achterna fietste en haar van haar fiets trok, en dat hij haar daarna onder dwang meenam in een weiland en haar misbruikte. Daarna wurgde hij Marianne en sneed haar keel door.

De rechters vinden Jasper S. volledig toerekeningsvatbaar. Tot die conclusie kwamen deskundigen eerder al.

Jarenlang bleef de Friese boer S. uit beeld van de politie. Hij liep pas tegen de lamp nadat vorig jaar in de regio van het misdrijf een groot zogenoemd DNA-verwantschapsonderzoek was gehouden. S. leverde zijn DNA in omdat hij wist dat het spel uit was. Jarenlang hield hij zijn mond omdat hij er voor zijn opgroeiende kinderen wilde zijn, vertelde hij eerder. Na zijn aanhouding bekende hij. Dat S. al die jaren niet naar de politie stapte, werkt niet in zijn nadeel. Niemand is verplicht aan zijn eigen veroordeling mee te werken, stellen de rechters.

Tijdens de rechtszaak zei S. ‘spijt en wroeging' te hebben van wat hij had gedaan. Bij de uitspraak was hij niet aanwezig.

Door kidr
AANGERADEN