Politiek opgetogen dat omroep in Brussel blijft

© BELGA

© BELGA

© BELGA

Uit politieke hoek komen er maandag opgetogen reacties op de keuze van de openbare omroep om in Brussel te blijven. “De VRT heeft een grote symboolwaarde in de aanwezigheid van Vlaanderen in Brussel”, stelt Vlaams minister van Media Ingrid Lieten (sp.a).

bvb

“Brussel is onze hoofdstad, vormt het centrum van onze eigen en van de Europese besluitvorming en is een plek waar je een grote concentratie aan mediaspelers en journalisten hebt”, stelt Ingrid Lieten. “Het is voor de openbare omroep de beste plek om gehuisvest te zijn.” De minister benadrukt nogmaals dat de omroep de nieuwbouw uit eigen middelen betaalt en dus geen verhoging van de overheidsdotatie nodig heeft.

Ook Brussels minister-president Charles Picqué (PS) reageert verheugd. Hij stelde het afgelopen jaar in samenspraak met de omroep het ‘richtschema’ bij, zodat een nieuwbouw op de huidige locatie mogelijk werd.

N-VA stelt, bij monde van Vlaams parlementslid Wilfried Vandaele, tevreden te zijn dat de band met de hoofdstad wordt behouden. “Wij hebben altijd gevraagd dat de VRT in Brussel zou blijven. De Vlaamse openbare omroep moest, wat ons betreft, de band met de hoofdstad van Vlaanderen blijven behouden.”

Ook Brigitte Grouwels (CD&V), Brussels minister en bevoegd voor Media in de Vlaamse Gemeenschapscommissie, wijst op het belang van de Vlaamse aanwezigheid. “Als de VRT beslist had Brussel te verlaten, had de Vlaamse openbare omroep de eigen hoofdstad de rug toegekeerd.”

Brigitte De Pauw, fractievoorzitter van CD&V in het Brussels parlement, verwacht veel van de architectuurwedstrijd. “Brussel mist vaak ambitie op het vlak van architectuur en ruimtelijke ordening, en het toekomstige VRT-gebouw kan Brussel een nieuwe landmark opleveren. We mogen deze kans niet laten liggen”, zegt ze.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten