Eerste fietsstraat in Brussel ingehuldigd

Bron © belga
  • Minister Brigitte Grouwels en staatssecretaris Bruno De Lille
De eerste fietsstraat in Brussel aan de Louizalaan, waarin fietsers voorrang hebben op de auto’s, is maandag ingehuldigd door Brussels minister van Vervoer Brigitte Grouwels (CD&V) en staatssecretaris voor Mobiliteit Bruno De Lille (Groen). De fietsstraat dient als proefproject in het kader van de 'Lente van de fiets'.

De fietsstraat bevindt zich op de ventweg langs de Louizalaan richting de kleine ring. Tijdens de testfase de komende zes maanden wordt het gedrag van de verschillende weggebruikers geobserveerd door het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV). Zo wordt nagegaan of de invoer van de fietsstraat een invloed heeft op de gemiddelde snelheid van automobilisten.

In een fietsstraat mogen fietsers de hele breedte van de weg gebruiken. Auto’s zijn er toegelaten maar mogen niet meer dan 30 kilometer per uur rijden en ze mogen de fietsers niet inhalen.

Droom

Momenteel gebeurt 5 procent van de verplaatsingen in het Brussels gewest met de fiets. De regering wil dat aantal tegen 2019 doen stijgen tot 20 procent. 'Sommigen doen cynisch over deze ambitie, maar ik weiger deze droom op te geven', zegt Brussels minister van Vervoer Brigitte Grouwels (CD&V).

De fietsstraat is een relatief nieuw concept, maar bestaat bijvoorbeeld al in Gent. Op basis van de testresultaten wordt dit najaar bekeken of het project wordt verdergezet en waar elders in het gewest de verkeersborden nog kunnen worden ingevoerd. De gemeenten in het gewest kunnen zelf straten voorstellen die ze als fietsstraat willen zien.

Door llo
AANGERADEN
Meest recent