Boom trekt hoofddoekenverbod in na protest

BOOM - Het bestuur van de gemeente Boom heeft het hoofddoekenverbod voor gemeenteraadsleden na een storm van protest opgeheven. De meerderheidspartijen zullen op de volgende gemeenteraad een aangepaste versie van de deontologische code voorleggen.

In Boom werd vorige week beslist om de hoofddoek te bannen uit de gemeenteraad. Het verbod op het dragen van religieuze symbolen stond in een, juridisch niet afdwingbare, deontologische code. Sinds de meerderheidspartijen N-VA, Open VLD en CD&V dat voorstel goedkeurden, laaide de discussie hevig op.

De lokale oppositie, bestaande uit Groen en Boom Eén, diende een klacht in tegen het hoofddoekenverbod in de gemeenteraad. Nihad Taouil van Boom Eén is overigens de enige gesluierde vrouw in de Boomse gemeenteraad. Maar ook de nationale partijbesturen waren niet met het verbod gediend. 

'Eigen initiatief’

N-VA-voorzitter Bart De Wever stelde dat het verbieden van religieuze rituelen ongrondwettelijk is. Ook CD&V-voorzitter Wouter Beke zei dat het verbod juridisch noch politiek steekhoudt. Hij vroeg de plaatselijke partijfractie om het verbod te herbekijken.

De lokale partijafdelingen zijn nu kennelijk bezweken onder druk van hun partijtop. Toch stelt de Boomse coalitie dat de aanpassing er nu komt ‘op eigen initiatief’. Ze erkent dat het doortrekken van neutraliteit van ambtenaren naar gemeenteraadsleden ‘een brug te ver’ is gebleken en hoopt voorts dat de zaak nu gesloten kan worden.

‘Om zo snel mogelijk weer te kunnen overgaan tot de orde van de dag, zal hier dan ook niet langer over gecommuniceerd worden’, luidt het.

Door jvt, llo
AANGERADEN