Nyrstar waarschuwt voor lage metaalprijzen

© Wim Kempenaers

Nyrstar heeft in het eerste kwartaal zowel minder zinkconcentraat uit haar mijnen gepuurd als ook minder zinkmetaal geproduceerd in de smelters van het bedrijf. In het persbericht over de cijfers van het eerste kwartaal waarschuwt de zinkgroep dat de financiële resultaten beïnvloed zullen worden indien de lage metaalprijzen aanhouden.

jta

Nyrstar heeft in het eerste kwartaal 68.000 ton zink in concentraat geproduceerd. Dat is 8 procent minder ten opzichte van het vierde kwartaal van 2012. Een reden is dat de mijnactiviteiten in het Mexicaanse Campo Morando tijdelijk opgeschort werden in februari en maart, omdat een vergunning geschorst werd. In april werd de productie hervat.

De totale hoeveelheid zinkconcentraat lag ten opzichte van het voorgaande kwart 15 procent lager op 70.000 ton. Nyrstar heeft ook een leveringsovereenkomst met Talvivaara, maar het Finse bedrijf leverde minder.

Ook de productie van zinkmetaal daalde met 6 procent tot 263.000 ton. In Balen/Overpelt werd de productie van de smelter wel verhoogd tegenover het slotkwartaal van 2012, maar in de Australische sites was er een daling.

‘Na een sterk begin van het jaar daalden de prijzen voor zink en andere metalen sterk in maart. De relatieve hoge prijzen bij het begin van het jaar leidden tot een gemiddelde zinkprijs die 4 procent hoger lag’ in het eerst kwartaal ten opzichte van het voorgaande. Maar dan daalden de prijzen en versterkte de euro ten opzichte van de dollar.

‘Door de hoge gevoeligheid van de inkomsten van Nyrstar voor de zinkprijs en in stijgende mate ook voor de goud- en zilverprijzen en de wisselkoers van euro naar dollar zullen de financiële prestaties in 2013 beïnvloed worden indien deze lage metaalprijzen blijven aanhouden.’

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten